Ingezonden persbericht


(12 september 2007 - Bericht van Humanistisch Vredesberaad)

P E R S B E R I C H T

21 september: Why War - Internationale Dag van de Vrede

Leiden/Maastricht, 12 september 2007 -
De vraag Waarom Oorlog? staat op 21 september centraal tijdens een manifestatie in Centre Ceramique in Maastricht. Het evenement vindt plaats op de Internationale Dag van de Vrede. 's Avonds vindt ook de uitreiking plaats van de jaarlijkse Prijs voor Journalist voor de Vrede.

In het kader van PLANET PEACE organiseren vredes- en maatschappelijke organisaties het evenement WHY WAR? De bijeenkomst is bedoeld voor alle leeftijden. Bezoekers kunnen op een actieve wijze en vanuit verschillende aspecten, stilstaan bij binnenlandse en buitenlandse conflicten. Vrede is voor alle leeftijden. Gezamenlijk bezig zijn met het ontstaan van oorlog en het belang van vrede overal, dat was de doelstelling van de Verenigde Naties bij de beslissing om deze dag in te stellen sinds 2003.

Van 16.00 tot 18.00 kunnen jongeren actief meedenken en praten over vrede. Jonge Tweede Kamerleden zijn uitgenodigd. De bevindingen van het jongerendebat zullen de opmaat zijn voor het avonddebat. De leiding is in handen van Freek Zwanenburg. Daarnaast kunnen ze ook hun eigen protestsong maken in een workshop poezie van de groep DOM. Voor de jongsten zijn er vredige spelvormen, maar ze kunnen ook spandoeken en posters maken en gezamenlijk ballonnen oplaten.

Vanaf 19.30 tot 22.00 is er een nieuw een gevarieerd programma in de stadszaal voor allen


- Opening door Jacques Costongs, wethouder van Maastricht


- Singsongwriters: de groep DOM voor meerstemmige poeziepopelectrofolk. De groep bestaat uit Timo de la Mar (singer songwriter) en Harry Zevenbergen (dichter) uit Den Haag.


- Een publieksdebat over plaatselijke, nationale en internationale vrede met de filosoof Rene Gabriels (Univ. Maastricht), Jac Fijnaut (voorzitter van vereniging 'Stop Awacs') en antropoloog Robert Soeterik (verbonden aan Middle East Research Associates (MERA) te Amsterdam). Ook zijn er politici uitgenodigd. Debatleider is de bekende journalist George Vogelaar.


- De uitreiking van de jaarlijkse Prijs voor Journalist voor de Vrede 2007. Wie wint deze ereprijs? Joris Luyendijk, Henk Hofland of Koert Lindeijer? Iedereen kan meestemmen tot 15 september!


- Zal burgemeester Leers zich op dit evenement aansluiten bij de internationale caampagne 'Mayors for Peace' ?


- Iedereen kan stilstaan bij de tentoonstellingen over Hiroshima, de Palestijnse muur en kinder vredesposters uit de Filippijnen en Maastricht.

De toegang is gratis. Centre Ceramique staat aan Plein 1992 in Maastricht.

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Hivos, Vredesmuseum en Humanistisch Verbond Zuid Limburg.

Meer informatie is beschikbaar op
http://www.humanistischvredesberaad.nl of
http://www.centreceramique.nl, tel. 06-48233329.

Aanmelden voor het middagprogramma via mail@sbm.nl, tel. 043-3505600.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij Anke Polak, tel 071- 3013150.

Humanistisch Vredesberaad, e-mail:
info@humanistischvredesberaad.nl

Algemene informatie is ook te vinden op de volgende websites:

http://www.un.org (zoek internationalpeaceday)

http://www.peaeoneday.org

http://www.planetpeace.nl

http://www.mayorsforpeace.org

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Humanistisch Vredesberaad