Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 21 september 2007

Hoge parkeertarieven Amsterdam slecht voor winkeliers

Het verhogen van de parkeertarieven binnen de ringweg A10 in Amsterdam is zeer slecht voor de omzet van winkeliers in dat gebied. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat de gemeente dan ook af moet zien van het verhogen van de parkeertarieven.

In tegenstelling tot wat het vandaag gepresenteerde onderzoek van de gemeente Amsterdam verondersteld zal de maatregel zorgen voor een omzetdaling van rond 15%. Dit blijkt uit gegevens van eerdere ervaringen van winkeliers in een vergelijkbare situatie.

Niet alleen op korte termijn is er een negatief effect. Consumenten zullen omringende gebieden gaan opzoeken en bedrijven zullen minder omzet maken. Vervolgens treedt een vorm van gewenning op en de consument komt niet meer terug. Gevolg is dat soms ondernemingen moeten sluiten of op zijn minst met een forse omzetdaling geconfronteerd worden.

Het Platform Detailhandel Nederland wil dat het eerste uur parkeren in het gebied binnen de ringweg A10 in Amsterdam gratis wordt en dat de tarieven zeker niet verhoogd worden.

Daarnaast vindt het Platform Detailhandel Nederland dat de gemeente Amsterdam zwaarder moet inzetten op efficiëntere stedelijke distributie ten behoeve van de luchtkwaliteit in de stad.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.