Ingezonden persbericht


Persbericht - 13 juni 2007

Tweede editie Iraans Film Festival in Utrecht

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2007 vindt in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht de tweede editie van het Iraans Film Festival plaats. Na een succesvolle eerste editie belicht het festival ook dit jaar weer de rijke beeldcultuur van Iran in een multidisciplinair programma van recente speelfilms, documentaires, korte (experimentele) films, lezingen, een foto-expositie, poëzie, live muziek en een talkshow.

Het Iraans Film Festival is het eerste festival in Europa dat zich volledig richt op de veelzijdige (beeld)cultuur van hedendaags Iran. Met een gevarieerd programma van speelfilms, documentaires maar ook animatiefilms en videoclips van jonge, bevlogen Iraanse 'independent' filmmakers geeft het festival een beeld van Iran vanuit het perspectief van creatieve Iraniërs.

Op het programma staan onder andere de in Iran omstreden speelfilm Mainline (2006) van de gelauwerde filmmaker Rakhshan Bani Etemad, de eerste lange speelfilm van Mona Zandi On a Friday Afternoon (2006), Another Morning (2006) van Nasser Refaie en de documentaire It's Always Late for Freedom (2006) van Mehrdad Oskouei. Naast het filmprogramma is er ook aandacht voor muziek, zoals traditionele Iraanse muziek gemixt met Westerse jazz van Babak Maddah Group en klezmer muziek van Caspian Hat Dance. Tevens kan het publiek naar een foto-expositie van Giti Entezami, lezingen bijwonen van onder anderen Halleh Ghorashi (bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie, VU Amsterdam) en draagt filmmaakster/schrijfster Nafiss Nia gedichten voor uit haar nieuwste bundel Stegen van stilte. Een keuze uit 100 jaar moderne Perzische poëzie. Het volledige programma wordt medio augustus bekend gemaakt.

Nieuwe website online

Sinds 17 mei staat de vernieuwde website www.iraansfilmfestival.nl online. Hierop staat het laatste nieuws, informatie over het programma en achtergronden.

Het Iraans Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Radio Zamaneh.

Einde persbericht