Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lochem, 19 september 2007

170.000 Groene Voetstappen voor een beter klimaat

Kinderen geven het goede voorbeeld

De afgelopen week hebben 34.000 leerlingen van basisscholen in Nederland meer dan 170.000 Groene Voetstappen verzameld. Door zich niet met de auto te laten brengen naar school, maar te voet of op de fiets te komen. Meer veiligheid rond de school en een bijdrage aan een beter klimaat. De voetstappen worden aangeboden, samen met die uit andere Europese landen, aan de VN Klimaatconferentie in december op Bali. De eindmanifestatie in Nederland vindt dit jaar plaats in Lochem, die in haar eentje al 10% van de voetstappen bij elkaar brachten. Een pinguïn neemt de voetstappen in ontvangst, waarna de Lochemse wethouder van milieu en duurzame ontwikkeling het vuur aan de schenen zal worden gelegd of dit nu echt voldoende is.

Lochem
Lochem heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De gemeente wil een actieve rol spelen op het gebied van klimaatbeleid en stimuleert hierin diverse activiteiten. 'Groene Voetstappen' maakt deel uit van het door de gemeente opgestarte scholenproject dat de komende jaren op alle Lochemse basisscholen zal worden uitgevoerd. Lochem is één van de ruim dertig gemeenten die meedoen met deze actie en staat in de landelijke top drie met het grootste aantal deelnemende leerlingen.

Het Klimaatverbond
Het Klimaatverbond heeft als voornaamste doel om samen met haar leden (gemeenten, provincies en waterschappen) het klimaat- en milieubeleid in Nederland op een hoger niveau te brengen. Dit wordt bereikt door elkaar te informeren en zo nodig te assisteren, samen problemen aan te pakken en gezamenlijk op te treden, zoals bij het opstellen en afsluiten van het Klimaatconvenant. Maar ook door het organiseren van kant en klare projecten zoals de klimaatactie Groene Voetstappen.

Week van de Vooruitgang
Tijdens de landelijke 'Week van de Vooruitgang' (16 t/m 22 september) staat duurzame mobiliteit centraal. Negen landelijke organisaties, waaronder Het Klimaatverbond, Veilig Verkeer Nederland, Fietsen Scoort en Milieudefensie organiseren activiteiten. In meer dan 75 procent van alle gemeenten worden activiteiten georganiseerd. Zo hebben veel steden mee gedaan aan de Autovrije Dag, rijdt er een aardgaskaravaan door Nederland en worden met een 'fiets naar je werk'-actie georganiseerd waaraan o.a. de ambtenaren uit Lochem meededen.

Voor programma op vrijdag 21 september 2007 om 13.30 bij de St. Gudulakerk te Lochem, zie bijlage.