Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 21 september 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering verlengt de termijn van de renteloze lening aan de vzw De Warande met een periode van vijf jaar, met ingang van 9 oktober 2007 en terugbetaaldatum op 9 oktober 2012. De leningsovereenkomst wordt in die zin aangepast. De regering bevestigt Georges Stienlet als haar vertegenwoordiger in het financieel comité van de Warande. Gonda De Cock wordt aangeduid als tweede vertegenwoordiger.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over het verstrekken van melk en zuivelproducten aan leerlingen in onderwijsinstellingen. Het gaat om de omzetting van een Europese verordening die voorziet in het verlenen van steun voor de afzet van zuivelproducten aan leerlingen. Met het besluit wordt de verordening omgezet in Vlaamse regelgeving en wordt het bestaande koninklijk besluit vervangen. De maximumprijzen die aan de leerlingen mogen worden gevraagd, worden aangepast. Daarenboven wordt het bestaande subsidiestelsel gewijzigd, waarbij de onderwijsinstelling nu de mogelijkheid krijgt om, naast het bestaande systeem met erkende leveranciers, de steun zelf aan te vragen en de zuivelproducten te kopen in een verkooppunt naar keuze. Onderwijsinstellingen kunnen zich ook groeperen in een vereniging om die steun aan te vragen. De scholen krijgen dus meer vrijheid in de wijze van aankoop en kunnen zo meer interessante en meer concurrentiële contracten bedingen, wat uiteindelijk de leerlingen ten goede kan komen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Op 17 janauri 2003 kende de Vlaamse Regering steun toe aan het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) voor een periode van vijf jaar. Het VIL heeft twee hoofdopdrachten: innovatiestimulering en de promotie van Vlaanderen als logistieke regio. Na een tussentijdse evaluatie worden de modaliteiten van het VIL bijgestuurd en keurt de regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, een addendum bij het convenant met de VIL goed.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een stuurgroep van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen. Het oprichtingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot toekenning van strategische investering- en opleidingsteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de masteropleiding 'Master of Theology in Evangelical and Pentecostal Studies' als nieuwe opleiding van het Continental Theological Seminary in Sint-Pieters-Leeuw.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het Volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) regelt. Het besluit heeft onder meer betrekking op de deelname van voltijds leerplichtige leerlingen uit het secundair onderwijs aan een opleiding Nederlands tweede taal, de berekening van de jaarlijkse puntenenveloppe voor de oprichting van betrekkingen in de ambten van het bestuurs- en ondersteunend personeel, en de toekenning en aanvraagprocedure van een premie aan cursisten die een diploma of certificaat van een langdurige opleiding hebben behaald.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en van het betrokken sectorcomité actualiseert de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling voor de personeelsleden van de Centra voor Volwassenenonderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen, een loonsverhoging voor de technisch-adviseurs-coördinator en voor de directeurs van het volwassenenonderwijs. Dit besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het onderwijsdecreet XVII wordt het decretaal kader opgenomen om extra middelen toe te kennen aan instellingen die de optie Rijn- en Binnenvaart inrichten in het studiegebied Maritieme Opleidingen. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu het besluit over het varend personeel in het gewoon secundair onderwijs definitief goed. Dit besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs actualiseert de Vlaamse Regering opnieuw principieel de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en voor de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Ze wijzigt ook opnieuw principieel het besluit tot vaststelling van de gelijkwaardigheid van bepaalde bekwaamheidsbewijzen van godsdienstige of ideologische aard met de vereiste of voldoende geachte bekwaamheidsbewijzen in de door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde vrije onderwijsinstellingen. Het gaat onder meer om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging voor sommige ambten, versoepeling van bekwaamheidsbewijzen). Nu gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief drie besluiten over de toekenning van een niet-verworven salarisschaal respectievelijk voor de houders van het getuigschrift grondige kennis verplichte tweede taal Frans, aan sommige personeelsleden van het onderwijs en aan personeelsleden die houder zijn van een getuigschrift of diploma buitengewoon onderwijs. Het gaat om de uitvoering van een aantal engagementen uit de CAO VII betreffende de actualisering van de berekening van de salarisschalen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs actualiseert de Vlaamse Regering opnieuw principieel de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager, basis- en buitengewoon onderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging sommige ambten, versoepeling bekwaamheidsbewijzen). Nu gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden van de onderwijsinstellingen voor deeltijds kunstonderwijs. Het gaat om toevoegingen of wijzigingen als gevolg van CAO VIII en de invoering van de BAMA-structuur, of om kleine technische aanpassingen of verfijningen van definities.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en van de betrokken sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit dat de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) vastlegt en twee besluiten in verband met de inspectie. De twee besluiten bepalen onder andere wie de ambten van inspecteur, pedagogisch adviseur en inspecteur-adviseur mag uitoefenen en welke bezoldiging er aan de opgenomen ambten verbonden is. Het andere besluit geeft per ambt een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt de salarisschaal waarop een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. De wijzigingen omvatten onder meer: het toekennen van een nieuwe salarisschaal aan inspecteurs, pedagogische adviseurs en inspecteur-adviseurs van het secundair onderwijs, een actualisering van de bekwaamheidsbewijzen pedagogisch adviseur basisonderwijs en pedagogisch adviseur CLB en wat tekstuele aanpassingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een aantal nieuwe bepalingen in verband met loopbaanonderbreking wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de onderbreking van de beroepsloopbaan van de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medische-sociale centra. Naast de uitvoeringen van de bepalingen in CAO VIII bevat het wijzigingsbesluit ook enkele technische aanpassingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 235.000 euro subsidie toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten voor de periode van 1 september 2007 tot en met 31 augustus 2008. Het geld wordt aangewend voor de nascholing van de coördinatoren en trajectbegeleiders van de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en de centra voor deeltijdse vorming, de directeurs van de Syntra-plaatsen en de leertrajectbegeleiders. De subsidie moet de opleidingsverstrekkers in staat stellen een proces van interne kwaliteitszorg te installeren om aan jongeren met specifieke talenten en noden de beste perspectieven te bieden De centra voor deeltijdse vorming en Syntra worden betrokken bij de uitwerking van het nascholingsaanbod en de nascholing moet ook voor hen toegankelijk zijn.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de taak- en functiedifferentiatie in het secundair onderwijs goed. Het besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten waarvoor in het ontwerpdecreet delegatie is gegeven aan de Vlaamse Regering: het bepalen van de coëfficiënten van de puntenenveloppe, het definiëren van welke wervingsambten in aanmerking komen voor aanstellingen met deze puntenenveloppe en het vastleggen van de puntenwaarde op basis van een bekwaamheidsbewijs voor elk desbetreffend ambt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII past de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, defintief de prestatieregeling aan voor de ambten van ergotherapeut, kinesitherapeut, logopedist en verpleger in het buitengewoon secundair onderwijs conform de prestatieregeling van deze ambten in het buitengewoon basisonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de administratieve omkadering in het deeltijds kunstonderwijs. Het besluit geeft uitvoering aan CAO VIII en beoogt een uitbreiding zodat 1 FTE per 1.000 leerlingen per onderwijsinstelling wordt voorzien.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na overleg met de federale regering en na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de invoering van een bijzonder vast recht in het wetboek van registratie-, hypotheek- en griffierechten voor minnelijke ontbindingen of vernietigingen van koopovereenkomsten van onroerende goederen. Concreet wordt voorgesteld de koopovereenkomst en de overeenkomst met de minnelijke ontbinding aan een vast recht van 10 euro te onderwerpen, zolang dit gebeurt vooraleer de termijn van vier maanden voor de aanbieding ter registratie is verstreken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In het kader van het toekennen van mandaattoelagen voor Vlaamse topambtenaren wijzigt de Vlaamse Regering de bijlage bij een herverdelingsbesluit.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering stemt in met een aanvulling van een koninklijk besluit en een wijziging van een ander KB over het statuut en de organisatie van het Interfederaal Korps van de Inspectie van Financiën. De KB's worden in overeenstemming gebracht met de gewijzigde regelgeving over het statuut van ambtenaren. Het gaat om zeer diverse materies als taalexamens, ouderschapsverlof en kabinetsverlof voor stagiairs.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Gevolg gevend aan een opmerking van het Rekenhof wijzigt de Vlaamse Regering een herverdelingsbesluit.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering gaat over tot een openbare aanbesteding tot aanstelling van een verzekeringsmakelaar voor de pooling van de verzekeringen van de Agentschappen van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2011.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt, mits doorvoering van technisch nazicht, principieel het voorontwerp van decreet goed ter bevordering van de participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport. Het beoogt de ondersteuning, verrijking en versterking van de participatie in het cultuur-, jeugd- en sportbeleid. Het wil een decretale verankering geven aan bestaande initiatieven en organisaties die werken rond participatiebevordering, met het oog op een duurzame ondersteuning van hun werking ter bevordering van de participatie van zowel een breed publiek als bepaalde kansengroepen. Daarnaast wil het nieuwe initiatieven ondersteunen die moeten leiden tot meer participatie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol van aansluiting van het Vlaams Agentschap voor Ondernemingsvorming - SYNTRA Vlaanderen bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel met ingang van 1 januari 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering verfijnt haar standpunt ten opzichte van de voortzetting van de BENELUX Economische Unie. Ze bevestigt het mandaat van de secretaris-generaal van het Departement Internationaal Vlaanderen om, namens de Vlaamse Regering, de interfederale en internationale onderhandelingen te voeren op grond van de regeringsbeslissingen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat uitvoering geeft aan een Europese verordening over een Europese Groepering voor territoriale samenwerking. De Europese EGTS-verordening laat het oprichten van samenwerkende groeperingen met rechtspersoonlijkheid, 'Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking' (EGTS) toe en legt de voorwaarden vast. De lidstaten moeten de nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat deze verordening daadwerkelijk wordt toegepast. Het voorontwerp van uitvoeringsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In opvoging van het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap over de meerwaardeneconomie keurt de Vlaamse Regering een voorontwerp van decreet principieel goed dat instemt met een avenant bij het akkoord. Het avenant legt de budgettaire inspanningen voor het begrotingsjaar 2007 vast. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering gunt de opdracht voor de upgrade van het softwarepakket Hastus dat gebruikt wordt door de centrale diensten van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de Zorgverzekering. De wijziging houdt in dat ook personen die verblijven in een voorziening gevestigd in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie of de Franse Gemeenschap, tenlastenemingen kunnen genieten in het kader van de zorgverzekering. Dit zonder dat de voorziening een individuele overeenkomst houdende gelijkstelling met een door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorziening moet afsluiten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering stelt Karine Moykens en Marc Servaes aan als regeringsafgevaardigde bij respectievelijk het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel en het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot de oprichting en samenstelling van een toezichtcommissie in het kader van het gezondheidsinformatiesysteem. Verder bepaalt ze de presentiegelden en vergoedingen van de leden van deze toezichtcommissie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten over de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging uit de jaren negentig betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, eind april opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud werd gewijzigd. In het verlengde van deze beslissing wijzigt ze nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt de naam van het Agentschap Infrastructuur principieel in Agentschap Wegen en Verkeer. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Met het oog op de voorlegging aan het Sectorcomité en het inwinnen van advies bij de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de agentschapspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd Agentschap De Scheepvaart.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Gezien België op 14 juni 2007 veroordeeld werd door het Europees Hof van Justitie omwille van de strijdigheid van het koninklijk besluit van 14 april 2002 met het Europees recht, stemt de Vlaamse Regering in met de opheffing van het KB van 14 april 2002 houdende verbod op nachtvluchten van sommige burgerlijke subsonische straalvliegtuigen (het KB Durant). Ze stemt ook in met een wijziging van het ministerieel besluit over het beheer van de lawaaihinder op de luchthaven Brussel-Nationaal.