D66

PvdA laat leraar in kou staan

21 september 2007

D66 is teleurgesteld over het uitblijven van steun van de PvdA voor het beter belonen van leraren. De PvdA van onderwijsminister Plasterk stemde gisteravond tegen een voorstel van D66 om meer geld vrij te maken voor de aanpak van het lerarentekort.

`Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om het leraarschap weer aantrekkelijk te maken', aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, `een goed salaris en groeimogelijkheden zouden hier wat D66 betreft een rol in moeten spelen'. Ook de commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, die de afgelopen maanden heeft onderzocht hoe het dreigend lerarentekort afgewend kan worden, kwam tot deze conclusie. Een voorstel van D66 om hiervoor geld te reserveren werd echter niet voldoende gesteund. De sociaal-liberalen reserveerden zelf 500 miljoen euro voor lerarensalarissen in hun tegenbegroting.

De PvdA zegde eerst haar steun toe, maar trok die na druk van coalitiepartner CDA in. De coalitiepartijen kozen wel voor meer geld voor de visserij, de kinderbijslag en gratis schoolboeken. Dat laatste is als koopkrachtreparatie bedoeld voor gezinnen met kinderen.

Pechtold: `Dat valt me met name van de PvdA ontzettend tegen. De PvdA afficheert zich als een emancipatiepartij, maar als het erop aankomt kiest ze ervoor om mensen in achterstandsposities te houden. Kinderbijslag en gratis schoolboeken zijn lapmiddelen. Onderwijs is de beste garantie om mensen het beste uit zichzelf te laten halen en ze echt te emanciperen."

1.

Meer over...

* Tegenbegroting D66: meer geld naar onderwijs, lagere lasten
---