Stadsdeel Amsterdam-Noord

Milieuweek 2007:

Amsterdam-Noord houdt dit jaar van 22 tot 28 september voor de tweede maal een Milieuweek. Portefeuillehouder milieu, Kees Diepeveen: " We hebben de plicht om alles te doen wat we kunnen om vervuiling van ons milieu en het opwarmen van de aarde tegen te gaan. Met de milieuweek vestigen we aandacht op de bijdragen van Noord aan een duurzame en schone wereld."

Eén van de hoogtepunten in de week is de ondertekening van een contract voor Stadswarmte Plus voor 4.000 woningen in Amsterdam-Noord in 2009. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 11.000 woningen en 3.000 bedrijfsunits worden aangesloten op het stadswarmtenet. Als eerst wordt in oktober dit jaar het Cornelis Douwesterrein II aangesloten.

Stadswarmte "Plus" staat voor het toevoegen van mogelijkheden voor koeling, voor nieuwe, duurzame energietechnieken en voor afspraken over het loskoppelen van de warmtetarieven van de prijsontwikkeling van aardgas. De bedoeling is dat bewoners op langere termijn lagere energiekosten betalen. Maar Stadswarmte is vooral belangrijk voor het milieu. Het leidt tot een sterke reductie van de CO2-uitstoot, omdat er geen cv-ketels op aardgas in woningen en gebouwen meer zijn. Ook de luchtkwaliteit verbetert daarmee.

Op de slotmanifestatie van de milieuweek is er een uitgebreide informatiemarkt over Stadswarmte Plus voor de inwoners van Noord.

De autovrije zondag krijgt in Amsterdam-Noord tijdens de milieuweek de vorm van Schone Luchtdag. Zondag 23 september zijn er in diverse buurten leuke activiteiten zoals skeeleren, straatvoetbal, een buurtlunch, een kerkliederenfestival, steltenperformances en een feestelijke optocht van elektrische voertuigen.

Op de Schone Luchtdag is het Buikslotermeerplein in gebruik als P+R terrein. De bussen van het GVB en Arriva

Een ander hoogtepunt van de milieuweek is het plaatsen van de laatste ondergrondse afvalcontainer. Leerlingen van de Capelleschool adopteren deze container: ze gaan erop letten dat de omgeving van de container schoon blijft. Voor een deel van de containers in Noord worden nog 'adoptieouders' gezocht.

Inmiddels is heel Noord aangesloten op het ondergrondse inzamelsysteem, uitgezonderd de dijken en landelijk Noord. De meeste bewoners van Noord kunnen nu vlakbij huis iedere dag hun afval kwijt.

Tijdens de milieuweek houdt Noord diverse veegacties. Op donderdag middag gaan alle ambtenaren van het stadsdeel samen met bewoners, bestuurders en raadsleden een grote schoonmaakactie houden in verschillende buurten. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden viam.klaassen@noord.amsterdam.nl of telefonisch 6349470.

Onder de noemer 'Opgeruimd de herfst in' gaan leerlingen van basisscholen in de Banne de buurt schoonmaken. Verstandelijk gehandicapten van AGO maken samen met kinderen van Thuis op Straat de Beemsterstraat schoon. Op zaterdag houden kinderen en jongeren een schoonmaakactie op het Jac. P. Thijsseplein.

Voor belangstellenden zijn er tijdens de milieuweek workshops om nieuwe initiatieven te bediscussiëren voor meer windmolens in Noord en voor een "duurzaam inspiratiecentrum".

Uitgebreide informatie en het programma van de milieuweek vindt u in een informatiekrant als bijlage van het Noord Amsterdams Nieuwsblad van 18 september.

In de krant vindt u o.a. ook informatie over plannen voor een enorme zonnecollector voor alle 1.170 woningen in het Plan van Gool en over het water van het IJ dat wordt gebruikt voor de koeling van Kraanspoor, het nieuwe kantoor van IdtV in Noord.