Ingezonden persbericht


Persbericht
17 september 2007

T.a.v. de cultuurredactie

Theatervoorstelling 'Ronja de Roversdochter'
verovert Stadsschouwburg Sittard-Geleen tijdens landelijke première op zaterdag 22 september.

Vanaf komend weekend trekt Jeugd- en jongerentheater Het Laagland met haar roversbende langs 45 theaters in Nederland en België.

Ronja de Roversdochter
Met 10 acteurs brengt Laaglandregisseur Inèz Derksen het beroemde boek van Astrid Lindgren (in haar 100e geboortejaar) al spelend en zingend tot leven. Deze grote roversbende gaat de theaters in Nederland en België lekker onveilig maken! Ronja de Roversdochter is een smakelijk woeste, stoere én hartverwarmende familievoorstelling. Vol dansende rovers, zingende vogelheksen, muzikale trollen, de geur van bos en een bijzonder kind om voor altijd in je hart te sluiten.

Hallo gevaren, hier kom ik!
Ronja is de dochter van roverhoofdman Mattis. Ze leidt een ruig roversleven samen met haar onaangepaste familie. Vol woeste mannen met brutale roversfratsen en grote smoelen, maar met hele kleine hartjes...

Ronja voelt dat haar woeste roversfamilie veel van haar houdt. Ze leert dat ze zonder angst de wereld in moet stappen. Ze weet dat ze de roversbende van Borka, haar vaders grootste vijand, moet haten. Maar Ronja ontdekt dat ze het lang niet altijd eens is met alles wat haar ouders beweren.

Tijdens een van haar zwerftochten ontmoet ze Birk, de zoon van roverhoofdman Borka. Birk is helemaal niet zo'n gemene botterik als haar vader zegt. Terwijl Ronja en Birk onafscheidelijke vrienden worden, liggen hun vaders voortdurend met elkaar overhoop. Op een dag moet Ronja kiezen tussen haar vader en Birk.

Première in Stadsschouwburg Sittard-Geleen
Op zaterdag 22 september om 19.00 uur is Ronja de Roversdochter voor het eerst te zien in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. De voorstelling kwam mede tot stand in samenwerking met genoemde Schouwburg in het kader van haar 50-jarig bestaan. Het publiek mag zich verheugen op een 'onaangepast' feestje. Wie op zaterdag de schouwburg binnenstapt, wordt getrakteerd op roverfratsen en roverlekkernijen. Het Laagland neemt de Schouwburg over.

100e geboortedag Astrid Lindgren (14 november 2007) Het Laagland brengt de theatervoorstelling Ronja de Roversdochter in het 100e geboortejaar van Astrid Lindgren (14 november 1907). Op haar geboortedag speelt de voorstelling in de Stadsschouwburg in Amsterdam. In samenwerking met Uitgeverij Ploegsma (die eerder dit jaar een nieuwe boekuitgave van 'Ronja de Roversdochter' lanceerden) organiseert Het Laagland een extra feestelijk programma rondom deze speciale voorstelling.

Einde persbericht