Gemeente Utrecht

Fort Blauwkapel officieel geopend

Fort Blauwkapel wordt officieel geopend door wethouder Harm Janssen en provinciaal gedeputeerde Anneke Raven op zaterdag 22 september. Bezoekers zijn van 12.00-17.00 uur welkom op het fort in het kader van de Nationale Fortenmaand. Er zijn rondleidingen over het fort, een videoband en expositie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kinderactiviteiten en een orgelconcert in de Blauwkapel. Met eigen ogen is te zien dat de fortgracht is hersteld, het dorpje Blauwkapel is uitgebreid met 16 woningen en een klein bedrijventerrein is ontstaan. Het westelijk deel van het fort is ingericht als recreatiegebied met wandelpaden en vissteiger. De wegen op het fort zijn herstraat met Zweeds graniet. In het komend jaar wordt, na de aanleg van een nieuwe brug, de fietsverbinding over het fort hersteld.

Herontwikkeling Fort Blauwkapel
In 1997 werd in een cultuurhistorisch onderzoek gepleit Fort Blauwkapel te herontwikkelen, waarbij zowel de waarden van het fort als het dorpje zouden worden versterkt. Voor het dorp betekende dit het opvullen met woningen en kleine bedrijfjes, met respect voor de historische waarden. Voor het fort: verwijderen van rommelige naoorlogse bebouwing en herstel van de wallen en fortgracht.

Woningbouw, bedrijven en recreatie
Bij de kapel en de bomvrije kazerne werden door projectontwikkelaar Bemog 11 woningen gebouwd en aan de overzijde van de Kapelweg mochten 5 nieuwe eigenaars hun droomhuis bouwen. De militaire loods (1883) werd gerestaureerd en is nu in gebruik bij theatergroep Growing up in Public. Twee nieuwe verzamelgebouwen (tevens ontwikkeld door Bemog) bieden plaats aan kleine bedrijfjes. Ook de fortgracht rondom het wachthuis, waar scoutinggroep Willem de Zwijger is gevestigd, werd hersteld. En aan de westzijde van het fort is een recreatieterrein aangelegd met wandelpaden en een vissteiger. De herinrichting van het fort heeft zo'n 5 jaar in beslag genomen en ruim ¤ 33,5 miljoen gekost. Deze kosten werden mede gedekt uit subsidies van het Rijk (voor economische ontwikkeling) en de provincie Utrecht (Nieuwe Hollandse Waterlinie).

Herontwikkeling voortgezet
Na Fort De Bilt en Fort aan de Klop is Fort Blauwkapel het derde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in het bezit van de gemeente Utrecht, dat volledig is heringericht en een nieuwe functie heeft gekregen. In de komende jaren wordt verder gewerkt aan de restauratie en herontwikkeling van de Utrechtse forten.

Noot voor de media
Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom bij de officiële opening op zaterdag 22 september om 15.00 uur in de bomvrije kazerne, Kapeldwarsweg (ten noorden van de kapel en de nieuwe woningen), Fort Blauwkapel, Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natalja Talitsch (communicatieadviseur wethouder Janssen), telefoon: 030- 286 10 15 of Anton van Emst (projectleider Forten), telefoon: 030- 286 75 22. Zie ook www.fortenmaand.nl.