Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Fietsen tijdens de Groene AS Dag op zaterdag 22 september!


17 september 2007

De Groene AS is een ecologische en natte verbindingszone aan de zuidwest kant van Amsterdam. Natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude vormen samen de Groene AS, dat onderdeel is van de provinciale ecologische hoofdstructuur (PEHS). Dit jaar viert de Groene AS zijn 12,5 jarig bestaan met een Groene AS Dag op zaterdag 22 september.

vlot-1.jpg (56 Kb)

Programma
De Groene AS Dag stelt iedereen in staat kennis te maken met dit natuurgebied aan de rand van Amsterdam. Fietstochten van 55, 30 en 20 kilometer zijn uitgestippeld. Keus voor iedereen. Er zijn zes informatiepunten langs de route opgesteld waar de partners en beheerders van de Groene AS zich presenteren. Bij deze informatiepunten stellen zij zich aan u voor en vertellen zij over hun deelgebied binnen de Groene AS. De informatiepunten zijn bemand van
10.30 tot 15.30 uur en u kunt overal op de route opstappen.

De afsluiting van de Groene AS Dag vindt plaats in de Lange Bretten, in Geuzenveld-Slotermeer. De Lange Bretten is liefst drie keer zo groot als het Vondelpark en wordt feestelijk geopend. Vanaf 16.00 uur is iedereen welkom bij de speel- en uitkijkheuvel aan het einde van het Brettenpad, bij volkstuinencomplex De Groote Braak en fietspad Daveren.

De Lange Bretten is een groene ecologische verbindingsstrook in het noorden van de Groene AS. De Lange Bretten wordt ook wel de laatste stadswildernis van Amsterdam genoemd, door het wilde karakter van het gebied. Kijk-, struin- en gebruiksnatuur kenmerken de natuurstrook. De ruige en spontaan ontstane natuur moet wel begaanbaar blijven voor de recreant. Daarvoor zijn wandel- en fietspaden aangelegd, maar is er ook een speel- en uitkijkheuvel gebouwd en er is een speelweide aangelegd. De nieuwe informatiepanelen in de Lange Bretten vertellen u meer over dit mooie gebied.

TV-presentator Prem Radhakishun, bekend van het programma Premtime op Nederland 3, begeleidt de openingshandeling in de Lange Bretten. Hij doet dat samen met twee nieuwe bewoners van het gebied, Pien de ijsvogel en Simon de ringslang. Peter Visser, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Tys de Ruijter, wethouder stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, Marijke Vos, wethouder van Amsterdam en Lammy Garming, lid dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht onderstrepen met hun aanwezigheid de belangrijke functie van de Groene AS en de Lange Bretten in Noord-Holland en in Amsterdam.

Om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur vinden er in de Lange Bretten rondleidingen en struinexcursies plaats. Deze starten bij het informatiepunt van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer aan de Australiëhavenweg. Kinderen kunnen hier onder begeleiding van een kunstenaar tussen 11.00 en 15.00 uur struinkunst maken. Iedereen is van harte welkom om mee te doen.