Staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt Scout-In 2007

19/09/2007 13:40



Scouting Nederland



Ondertekening intentieverklaring maatschappelijke stage Scouting

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Scouting Nederland ondertekenen zaterdag 22 september een intentieverklaring over de maatschappelijke stage. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt zal voor deze gelegenheid persoonlijk naar de Scout-In komen. Scouting Nederland stelt een systeem voor waarbij middelbare scholieren de stage als koppels uitvoeren (buddy-systeem). Op deze manier kunnen er al gauw tussen de 5.000 en 10.000 jongeren bij Scouting hun maatschappelijke stage lopen. Scouting Nederland geeft op deze manier invulling aan de maatschappelijke rol die de organisatie voor zichzelf ziet.

Scout-In 2007, met als thema 'Bouwen aan je toekomst', wordt dit jaar in Liempde gehouden. Het evenement is bedoeld voor alle vrijwilligers van Scouting Nederland vanaf de leeftijd van 17 jaar. Staatssecretaris Van Bijsterveldt neemt deel aan een ronde tafelgesprek om met een tiental jongeren over het onderwerp maatschappelijke stage te debatteren. Na afloop van dit debat vindt de ondertekening van de intentieverklaring plaats.

Scouting Nederland ziet de invoering van de maatschappelijke stage voor middelbare scholieren als een positieve ontwikkeling. Een maatschappelijke stage geeft jongeren de kans kennis te maken met diverse maatschappelijke organisaties en met verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Zo leren zij, door het zelf te doen, het belang van vrijwilligerswerk voor onze samenleving te ontdekken. Het streven om jongeren hun eigen mogelijkheden te laten ontdekken en actief bij de samenleving te betrekken, sluit nauw aan bij de doelstelling van Scouting Nederland.

Het voorstel van Scouting Nederland houdt in om eigen leden - explorers in de leeftijd van 14, 15 jaar - samen met een schoolvriend of -vriendin stage te laten lopen. Een deel van de stage vindt plaats binnen de eigen Scoutinggroep, het andere deel bij de club van de vriend of vriendin. De stage binnen de eigen groep wordt gedaan bij jongere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld bij de bevers (5-7 jaar) of bij de kabouters (7-12 jaar). Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er vrijwilligerstaken worden uitgevoerd en er niet alleen maar meegelopen wordt met de reguliere activiteiten als lid van de vereniging.





http://www.scouting.nl

http://www.scouting.nl