ANBO

Jubileumuitgave over 50 jaar AOW

20-09-2007

Minister Donner van Sociale Zaken krijgt op zaterdag 22 september om 12.30 uur in de Jaarbeurs te Utrecht door ANBO voor 50-plussers Lang leve de AOW! overhandigd, een jubileumuitgave over de AOW die dit jaar vijftig jaar bestaat. Aansluitend introduceert de minister een samen met de FNV georganiseerd AOW-debat met Kamerleden van vrijwel alle grote politieke partijen.

De AOW bestaat dit jaar 50 jaar. Sinds 1957 ontvangen 65-plussers het nationaal wettelijk pensioen. Het boek Lang leve de AOW! vertelt de geschiedenis van Nederlands eerste volksverzekering. Zonder doemscenario's en met de emotionele hoogte- en dieptepunten, van Drees tot en met de AOW-ers van 2050. De AOW is een bijzondere sociale uitvinding; het is een regeling voor en door iedereen. Eigenlijk is de AOW een levensloopregeling avantgarde: je hebt een leven lang te maken met de AOW. Jongeren worden ouderen en premiebetalers worden AOW-gerechtigden. Van het idealisme van de beginjaren kon je overigens niet goed leven. De AOW was een mager bodempensioentje: het gehuwdenpensioen bedroeg destijds ongeveer bruto 60 euro en ongehuwden ontvingen 36 euro per maand. Pas in 1974 werd de AOW welvaartsvast en geloofden velen in een financieel onbekommerde oude dag. Rond 1980 echter verliest de AOW glans. Het nationaal ouderdomspensioen wordt een uitkering genoemd en AOW-ers zijn uitkeringsgerechtigden. Heugelijk is dat in 1985 gehuwde vrouwen voor het eerst een eigen AOW krijgen. Nederland lijkt nu in bezit van een toekomstbestendig pensioensysteem. Wie van enkel AOW of AOW met een klein pensioen moet leven heeft het nog altijd niet makkelijk. En jongeren geloven door het vergrijzingsdebat niet dat zij ook nog AOW zullen krijgen. Toch verdient de AOW anno 2007 de titel Nationaal Basispensioen, als een teken van beschaving en nationale trots.

Uitgave: Lang leve de AOW!
Auteur: Ellie Smolenaars
Uitgever: Mediadam i.s.m. ANBO voor 50-plussers Tot stand gekomen met financiële steun van ABP, ANBO en Fonds PGO. ISBN 978-90-811511-2-2
www.aowboek.nl

De overhandiging van Lang leve de AOW! aan minister Donner door Liane Wubbels, directeur van ANBO voor 50-plussers, en het AOW-debat vinden plaats tijdens de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs te Utrecht vanaf 12.30 uur in hal 9, standnummer C041.

Tweede Kamerleden die deelnemen aan AOW-debat met minister Donner op zaterdag 22 september van 13.00 tot 14.00 uur zijn: Ans Willemse CDA, Mariëtte Hamer PvdA, Cynthia Ortega ChristenUnie, Stef Blok VVD, Fons Luijben SP, Ineke van Gent GroenLinks.