Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 17

22-09-2007

Utrecht, 22 september 2007
Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr xx van xx maand, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Nieuws

Leden in bve unaniem: 'Cao-bod werkgevers onacceptabel'

Acties in de bve zijn onvermijdelijk, de stakingskas is geopend", zegt Gerrit Stemerding, cao-onderhandelaar namens de Algemene Onderwijsbond strijdlustig. "De mensen zijn aan het woord geweest en geven een eenduidig en niet te missen signaal af: we zijn het zat!"

Achtergrond

Pabo is geen eitje meer

Naast de rekentoets moeten eerstejaarsstudenten aan de pabo vanaf dit jaar ook slagen voor een taaltoets. De toets is behoorlijk veranderd ten opzichte van het vorige - experimentele - studiejaar, maar blijft moeilijk. Vooral voor doorstomers uit het mbo. "Voor hen is het vaak nieuwe stof."

Voor een knutselopdracht ga je naar Google'

Internet is een schatkamer vol lesideeën. Vooral leerkrachten uit het primair onderwijs zetten hun lessen en masse op het web. "Ik ben erg voor het delen van materiaal. Het is zonde als we afzonderlijk het wiel gaan uitvinden."

Flitsontslag brengt willekeur in de school

Nu is er nog een dossier nodig voordat een werknemer ontslag kan krijgen. En een rechter bekijkt of ontslag redelijk is. Straks kan iedere werkgever sneller, goedkoper én op eigen houtje een personeelslid of een hele groep op straat zetten. Komt geen rechter aan te pas. Flitsontslag dreigt. Ook voor al het onderwijspersoneel.

Wees geen methodeslaaf, trek je eigen plan'
Meestal gebeurt het uit nood en niet uit pedagogisch oogpunt. Te weinig leerlingen om een groep 2 samen te stellen, niet genoeg kinderen voor een groep 3. Dan maar samen. De combinatiegroep 2/3 kan de leerkracht heel wat kopzorgen opleveren. Want: hoe leer je kinderen lezen in een klas vol spelende kleuters? Maar het is te doen, zo blijkt uit het relaas van ervaringsdeskundigen. Sterker nog: het heeft grote voordelen.

Redactioneel

Een stevige investeringsagenda
Het enig juiste antwoord op de onderwijscrisis die Rinnooy Kan voorspelt is een stevige investeringsagenda want alleen dan kan het echt allemaal doorgaan.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht



Algemene Onderwijsbond