Opening Week van het leren 2007 Leerprestaties worden beloond

20/09/2007 16:56



CINOP Advies B.V.



Persbericht
Onder embargo tot 22 september, 15.30 uur

Opening Week van het leren 2007

Prijswinnaars tonen dat leren en ontwikkeling binnen ieders bereik liggen

De Week van het leren gaat op 22 september van start met het uitreiken van vier leerdersprijzen. Deze prijzen zijn bestemd voor mensen die zich echt onderscheiden door een hele bijzondere leerprestatie neer te zetten. Tevens wordt zaterdag het allereerste leven-lang-leren-lintje opgespeld bij een burger uit de gemeente Bloemendaal door de directeur van de projectdirectie Leren & Werken Judith Meulenbrug. Dit lintje geldt als een algemene blijk van waardering voor volwassenen die leren en zal in de loop van de week bij heel wat mensen in de brievenbus vallen.

Leerdersprijzen

Op zaterdag 22 september reikt de voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen bij Ikea Haarlem de leerdersprijzen uit aan vier volwassenen die een hele bijzondere leerprestatie hebben geleverd. Er zijn vier categorieën:

Senioren
De jury: "Mevrouw Buurman uit Katwijk (87 jaar) laat zien dat leren op latere leeftijd niet hoeft te gaan over kunstgeschiedenis. Ook zoiets praktisch als het leren sms'en is zeer waardevol en zorgt voor maatschappelijke participatie, gezelligheid en aanspraak. Een schitterend rolmodel. Deze digi-oma laat zien dat de ICT-wereld, waarveel mensen tegenaan hikken, zeker toegankelijk is. Ik wil dat mijn vader deze cursus ook gaat volgen!"

Leren op het werk
De jury: "Henk Modderkolk uit Epe (57) toont ons dat alles mogelijk is. Het kàn dus: boven de 55 uit de WAO komen en een betaalde baan vinden. Hij draagt nu aan jongeren zijn enorme kennis en ervaring over en ze enthousiast maakt voor het vak. En dit in de elektrowereld, een echt vak in een harde sector. Als je dat kan, dan ben je pas echt een volhouder!"

Maatschappelijk leren
Na jaren thuis te hebben gezorgd voor haar gezin is mevrouw Ayaz uit 's-Hertogenbosch (39 jaar) nu druk bezig met het behalen van haar mbo-diploma culturele maatschappelijke voorlichting. Ondertussen werkt ze als vrijwilligster mee aan de oprichting van een ouder-/kindercentrum en richtte ze een stichting op om activiteiten te ontwikkelen voor Turkse vrouwen. Zij introduceert en promoot vrijwilligerswerk binnen haar eigen kring. De jury: "Een sociaal bewogen rolmodel en aanspreekpunt voor andere allochtone vrouwen die nog aan het begin staan van actieve deelname aan de Nederlandse samenleving!"

Leren met een handicap
De jury: "Marc Homan uit Hoogkarspel (21 jaar) is ambitieus en een ongelofelijke doorzetter. Een dapper en heel inspirerend verhaal. Het gaat om een situatie waarbij vanuit tegenslag een geweldig resultaat wordt neergezet." Marc volgt ondanks zijn handicap waarbij lopen, slikken en spreken lastig is, een mbo-opleiding sociaal juridische dienstverlening. En door zijn gedrevenheid eindigt hij de laatste jaren voortdurend als winnaar of 2e of 3e bij de Europese en wereldkampioenschappen aangepast wielrennen. "Een enorme doorbijter, buitengewoon knap. Topprestatie. Marc heeft met zijn sport, studie en sociale leven de medische wetenschap een lesje geleerd."

Lintjesregen in Den Haag

Op 27 september reikt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt in Den Haag bij het Zorgcentrum Oostduin rond 15.00 uur leerlintjes uit aan een aantal deelnemers van het Jazoproject: een project waarin jongeren zonder startkwalificatie de mogelijkheid hebben om gedurende drie maanden de ouderenzorg in de volle breedte te leren kennen. Aansluitend volgt een overeenkomst voor een werkervaringsplek óf een passend onderwijsaanbod, al dan niet gecombineerd met werken.

Activiteiten door het hele land

Gedurende de hele week vinden er in heel Nederland activiteiten plaats en staan leermogelijkheden voor volwassenen volop in de schijnwerpers! Zie voor een compleet overzicht www.weekvanhetleren.nl






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,