Zalm opent 'resort' in Mongolië

21/09/2007 13:46



EVD



Op zaterdag 22 september opent oud-minister Zalm een vakantieresort in Mongolië. Het nieuwe resort van reisbureau Tiara Tours bestaat uit 23 traditionele gertenten, 12 luxueuze bungalows en 8 hotelkamers. En bevindt zich op 50 kilometer van de hoofdstad Ulaanbataar, op de steppe van natuurreservaat Terelj.

Het opzetten van het resort in Mongolië door Tiara Tours is mede mogelijk gemaakt door het overheidsinitiatief: "Programma Samenwerking Opkomende Markten" (PSOM). Dit programma stimuleert de inzet van kennis, kunde en kapitaal van Nederlandse midden- en kleinbedrijven om het bedrijfsleven in opkomende markten tot bloei te brengen. PSOM draagt bij aan investeringen die anders niet gerealiseerd zouden worden omdat de ondernemersrisico's te hoog zijn. Met het opzetten van een vakantieresort naar westerse maatstaven is Tiara Tours de eerste in heel Mongolië. Het reisbureau, specialist in niet alledaagse reizen, hoopt niet alleen buitenlandse toeristen te trekken naar hun resort, maar ook de opkomende Mongoolse middenklasse.

Met het resort helpt Tiara Tours 37 Mongoliërs aan een 'full time' baan. De medewerkers hebben cursussen gekregen in de Engelse taal en een 'training on the job' hoe een horeca-gelegenheid te runnen. PSOM draagt daarmee bij aan de versterking van de lokale private sector. Het programma stimuleert duurzame economische ontwikkeling in 58 opkomende markten in Oost-Europa, Latijns Amerika, Azië en Afrika en levert een bijdrage aan armoedebestrijding.

Zalm heeft zich in zijn ministersperiode voor verschillende internationale organisaties ingezet voor Mongolië. Vanwege zijn inspanningen op het internationale podium en voor de versterking van de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Mongolië is hij onderscheiden met de hoogste onderscheiding die een buitenlandse regeringsfunctionaris in Mongolië kan krijgen.

PSOM wordt uitgevoerd door de EVD, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking en het ministerie van Economische Zaken. De EVD is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Het ondersteunt ondernemers en publieke organisaties bij het internationaal ondernemen en samenwerken door informatie te verstrekken over buitenlandse markten, actieve promotie van het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland en persoonlijke begeleiding.

Via een groot aantal concrete regelingen en programma's biedt het agentschap projectmatige en financiële ondersteuning aan specifieke sectoren en ondernemingen. Verder beschikt de EVD over een groot nationaal en internationaal netwerk en helpt het agentschap ondernemers en organisaties bij het leggen van contact met voor hen belangrijke zakenpartners in het buitenland.





http://www.evd.nl/psom