Ingezonden persbericht


(pic)
PERSBERICHT

Zaandam, 22 september 2007

DeininG in Achtersluispolder
KUNSTROUTE
3 weekenden
22 september t/m 7 oktober
20.00 - 23.00 uur

De kunstmanifestatie DeininG in Achtersluispolder is de derde editie van DeininG. Alle edities van DeininG hebben een relatie me de rivier de Zaan en het industrieel erfgoed te Zaanstad. DeininG in Achtersluispolder begeeft zich nu midden in het oudste industriegebied van de Zaanstreek en geeft bezoekers de gelegenheid dit voor hen veelal onbekende terrein op verrassende wijze te ervaren. Onder leiding van curator Jaap Velserboer werkten de afgelopen acht maanden kunstenaars samen met ondernemers en werknemers van het terrein. Hierbij maakten zij gebruik van hun materialen, machines en vakkennis. De Achtersluispolder was hun atelier. Voor de werknemers betekende de omgang met de kunstenaars een mogelijkheid om anders naar hun eigen werkomgeving en bedrijf te kijken.

Kunst op een bedrijventerrein
De samenstellers van DeininG menen dat met de komst van kunstenaars de leefbaarheid op dit soort terreinen kan verbeteren. Met hun frisse blik kunnen zij een impuls geven voor nieuwe functies, zoals horeca, transport over water, opvang kinderen etc. waardoor dit soort terreinen aantrekkelijker worden om te werken en te verblijven. De tot nu toe gerealiseerde projecten zijn wat dat betreft nog maar een begin van wat de makers daadwerkelijk voor ogen hebben. DeininG in Achtersluispolder probeert vanuit de kunst echte veranderingen teweeg te brengen.

Gerealiseerde projecten
De gerealiseerde projecten van DeininG in Achtersluispolder zijn opgenomen in twee kunstroutes die vanaf Café DeininG op het terrein van Orange Nautical Services aan de Sluispolderweg 8a in een kleine twee uur (per boot, fiets of te voet) in de weekenden van 22 en 23 september, 29 en 30 september en 6 en 7 oktober van 20.00 - 23.00 uur te bezichtigen zijn.

Audiotour, Nienke Rooijakkers en Huig van der Plas Blackstone of Zaan Duro Toomato, Fashion Allee, Frank de Ruwe (alleen 22 en 23 september), Filmproject Afwerkplek aan de Zaan, Loodwicks Press Images Groeten van Kees, Duro Toomato Waar het gras groener is, Mirjana Smolic Huiskamer, Ruth van Beek, Innerspace, Robbert van der Horst, Striplife Olivier Rijcken en de , Workshop Duizend Banden van Jan Korbes en Denis Oudendijk (alleen op 6 oktober)

De bedrijven die hieraan meegewerkt hebben zijn: BIA, Algemene begraafplaats Zaandam, Baars & Bloemhoff, Ballast Nedam Infra Noord-West, Wed. K. Brouwer Scheepswerf BV, CTVrede-Steinweg bv, D&M Holland bv, Dakmaat BV, Fashion Booster International, G&D Promotions, JM Design, Kabel Zaandam BV, Kenza Bouw, Kieft Transport Westzaan BV, F. Michel bedrijfsverzamelgebouw, Machine- & Tandwielen Fabriek Amsterdam bv, Meijn, Orange Nautical Services, Painting Holland Groep, Schoehuijs Bandenservice bv, Shipping Tools, Shoarma Mehmet Ydoorn, Overslagsilo De Sluis BV, Stiho, Timmerfabriek Visser, Winnubst grafische afwerking, XK-Bouwgroep, Zaanse Schroothandel, Zaan-Expresse BV.

speciale activiteiten
Tijdens DeininG in Achtersluispolder kunnen de bezoekers gedurende de openingstijden in het weekend van 29 en 30 september en 6 en 7 oktober ook speciale activiteiten bezoeken. In het weekend van 29 en 30 september is het mogelijk om aan het eind van de Rijshoutweg, bij het bedrijf Fashion Booster International het project Fashion Allee bezoeken. Dit is een speciale modeshow waar ter plekke kledingstukken in elkaar worden gezet. Deejee ElecChick Rules zorgt hierbij voor spetterende dansmuziek.

Op 6 oktober kunnen bezoekers meedoen aan de workshop Duizend Banden van Jan Korbes en Denis Oudendijk bij Schoehuijs Bandenservice. Het idee hierachter is om samen met oude banden iets nieuws te creëren. De workshop start om 19.00 uur en eindigt in een spetterend feest.

Start Kunstroute DeininG in Achtersluispolder: Cafe DeininG Sluispolderweg 8a Zaandam. Openingstijdgen: zaterdag en zondag van 20.00 - 23.00 uur. Meer informatie over DeininG in Achtersluispolder, De Kunstroute en de specials is te verkrijgen via de website: www.deininginachtersluispolder.nl of telefonisch via Projectbureau Zaanstreek: 075-771 01 29