Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam/Zaandam, 12 september

Ook na-inschrijving bij Dam tot Dam Wandeltocht

Zaterdag 22 september is de Dam tot Dam Wandeltocht het middelpunt van wandelend Nederland. Naar verwachting wandelen ruim 10.000 wandelaars en Nordic Walkers tijdens de 5e editie van dit evenement van de Dam in Amsterdam via de Dam in Zaandam naar de finish in Sporthal De Vang. De voorinschrijving trok een record aantal van 8.700 inschrijvingen. Na-inschrijven en starten is mogelijk tussen 6.30 - 11.00 uur op de Dam in Amsterdam voor de 18, 26 en 40 km (Nordic Walking alleen 18 km tot 9.00 uur) en tussen 9.00 - 11.00 uur in Sporthal De Vang in Zaandam voor de 9 km (wandelen en Nordic Walking).


Deelname uit het hele land
Opvallend is dat zich onder de aanmelders steeds meer wandelaars bevinden afkomstig van buiten Noord-Holland, waaruit blijkt dat het evenement een steeds nationaler karakter krijgt. Het gros van de wandelaars komt echter nog steeds uit Noord-Holland met als uitschieters de plaatsen Zaandam, Amsterdam, Purmerend, Alkmaar en Wormer. Populairste onderdeel is ook dit jaar de 18 km, niet voor niets de route die voor een groot deel het traditionele Dam tot Damloop parcours volgt. Net iets meer dan de helft van alle deelnemers wagen zich aan deze afstand van de Dam tot Dam Wandeltocht waar de vrouwen met 74% ook dit jaar weer ruim in de meerderheid zijn.

Aantrekkelijke parcoursen
Deelnemers aan de 18, 26 en 40 km vertrekken vanaf de Dam met bezienswaardigheden als Het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en Het Nationaal Monument op de Dam. De 26 en 40 km wandelaars maken kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. De grachten, de zeventiende-eeuwse herenhuizen, de Montelbaanstoren, het Scheepvaartmuseum, de gezellige barretjes en vele knusse straatjes zijn slechts een greep uit de vele gezichten die Amsterdam kenmerken en waardoor de stad wereldwijd zo beroemd en geliefd is geworden. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug, waarna de wandelaars worden verrast door de Oudhollandse dijkwoningen aan de noordkant van het IJ en de intimiteit van het dorpje Schellingwoude. De wandelaars van de 40 km route lopen t.o.v. de 26 km vanaf de Schellingwouderbrug een extra lus door Waterland met uitzichten op het IJsselmeer en het Kinselmeer. De drukte uit de binnenstad van Amsterdam staat hier in schril contrast met de weidsheid van dit puur Hollandse natuurgebied. Aantrekkelijke dorpjes als Durgerdam en Ransdorp zijn ook in dit landelijke parcours opgenomen. Na een lus door de karakteristieke Amsterdamse volkswijk de Jordaan en via de bekende Prinsengracht en Brouwersgracht maken de deelnemers van de 18 km de oversteek met de veerpont over het IJ. Via het Florapark (langs de oevers van het Noordhollands Kanaal) komen de parcoursen van de 18, 26 en 40 km samen bij de Buiksloterbrug. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen ontmoeten de deelnemers tevens het Dam tot Damloop parcours en zullen dat voor een groot gedeelte tot en met de sfeervolle Dam en de finish in Zaandam blijven volgen. Afgeweken van dat parcours wordt alleen om de wandelaars de haven van Zaandam aan de Zaan niet te ontnemen.

De finish bevindt zich in Sporthal De Vang, waar de wandelaars onder begeleiding van live muziek gezellig worden ingehaald en uiteraard worden beloond met een welverdiende medaille.

Unieke sfeer
De Dam tot Dam Wandeltocht staat bekend om haar gezelligheid. Zo zullen de bewoners langs het parcours versieringen aanbrengen en zullen bandjes een optreden verzorgen langs het parcours en bij de finish. Daarnaast treffen de wandelaars onderweg een aantal cafeetjes, die speciaal voor de Dam tot Dam Wandeltocht extra gezellig zullen uitpakken. Bij de finish zal tenslotte een groot terras worden ingericht, waar de deelnemers bij kunt komen na een prestatie van formaat!

Wandel Expo met live muziek
Dit jaar zal in samenwerking met sportwinkel Run2Day een Wandel Expo plaatsvinden in Sporthal De Vang. Van 8.00 - 18.00 uur kan iedereen daar kennis maken met het brede assortiment dat door leveranciers van wandel- en Nordic Walking attributen gepresenteerd wordt. Deskundige standhouders vertellen een ieder graag over de nieuwste ontwikkelingen en bieden dikwijls aantrekkelijke kortingen op vooraanstaande merken. De toegang tot de EXPO is gratis.

Gratis deelname jeugd t/m 12 jaar
Voor jongeren t/m 12 jaar is het extra voordelig om deel te nemen aan de Dam tot Dam Wandeltocht. De jongste wandelaars hoeven namelijk niets te betalen voor hun deelname, maar krijgen wel net als alle overige deelnemers gratis versnaperingen bij de verzorgingsposten en een fraaie herinneringsmedaille. De meest aantrekkelijke afstand voor de jeugd is de 9 km wandeltocht met start en finish bij Sporthal De Vang in Zaandam. De 9 km wandelaars zullen kennis maken met een parcours dat de wandelaars o.a. leidt over de schelpenpaden in het fraaie Darwin Park en langs de Zaandamse haven. Ook aan de 18, 26 en 40 km mogen kinderen t/m 12 jaar gratis deelnemen, waardoor het voor gezinnen extra aantrekkelijk is om deel te nemen aan de Dam tot Dam Wandeltocht.

EINDE PERSBERICHT

Stichting Sportevenementen Le Champion
Postbus 143, 1850 AC HEILOO, Tel. 072-5338136 of email: janwillemmijderwijk@lechampion.nl >