Socialistische Partij

Vrijwel iedereen minder koopkracht, maar 10% extra voor ministers

21-09-2007 * De regering heeft vrijdag besloten de ministerssalarissen met tien procent te verhogen. SP-Kamerlid Ronald van Raak: "Niemand gaat er volgend jaar tien procent op vooruit, maar de ministers willen dat voor zichzelf wel regelen. Minister Bos van Financiën deed onlangs een moreel appèl op topbestuurders om hun inkomen te matigen, maar hoe geloofwaardig is hij als hij voor zichzelf zo'n forse inkomensstijging regelt?"

Van Raak: "Tijdens de Algemene Beschouwingen sprak de Kamer twee dagen met het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie over de koopkracht, die volgend jaar voor de meeste Nederlanders afneemt of bevroren wordt. Het is bizar dat het kabinet nog geen 24 uur na het debat voor zichzelf de salarissen met 10% omhoog gooit, dat is niet alleen onnodig, maar ook schaamteloos."

Het kabinet wil de inkomens voor bewindspersonen fors verhogen, met 10% dus. Het inkomen van de minister-president wordt nog eens extra verhoogd, tot 110 procent van het ministerssalaris. Staatssecretarissen gaan 90 procent verdienen van het ministerssalaris, Commissarissen van de Koningin en burgemeesters van grote steden 85 procent. Een 'commissie van wijzen' gaat bekijken of op termijn de inkomens van ministers zelfs met 30 procent kunnen worden verhoogd. Van Raak: "Het kabinet voedt de gedachte die bij veel mensen leeft, dat politici vooral goed voor zichzelf en elkaar zorgen. Ministers behoren al bij de rijkste vijf procent van de Nederlanders, het is helemaal niet nodig om daar nog iets bovenop te gooien. Daar gaat ook niemand beter van functioneren."