Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 215

datum: 22 september 2007

Goud voor Amersfoort in Europese groenwedstrijd Entente Florale

Amersfoort groenste stad van Europa

Amersfoort heeft vrijdag 21 september 2007 goud gewonnen in de Europese groenwedstrijd Entente Florale. Amersfoort mag zich een jaar lang 'groenste stad van Europa' noemen. De internationale jury die Amersfoort afgelopen zomer bezocht was zeer onder de indruk, bleek vrijdagavond tijdens de bekendmaking van de uitslag in het Engelse Harrogate.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper is zeer enthousiast over de uitslag. "Dit is een geweldige beloning, die we hebben bereikt dankzij jarenlange inzet door medewerkers, organisaties en inwoners." Ze noemt groen een van de essentiële elementen van de stad Amersfoort. "Niet alleen vanwege de mooie uitstraling, maar ook vanwege de verbindende kracht van de natuur aan een sociale, verbonden, jonge en gezonde stad."

Wethouder Hans van Daalen (Groen) ziet de uitslag als erkenning van decennialang groenbeleid in Amersfoort. "Groen is altijd een basisvoorwaarde geweest bij het beheer en de ontwikkeling van de stad. Dat heeft duidelijk vruchten afgeworpen." Amersfoort staat bovendien bekend om de zorgvuldige wijze waarop de oorspronkelijke landschappen worden ingepast in de stad. Daarmee vormt de groenstructuur schakels tussen verschillende delen van de stad, maar ook tussen mensen.

De prijs is ook een extra stimulans om aandacht te blijven houden voor duurzaamheid in Amersfoort. Wethouder Gerda Eerdmans (Natuur, Milieu & Educatie): "De aandacht voor natuur- en groenbeheer is een van de belangrijke manieren waarop onze stad werkt aan een duurzame samenleving, waarin toekomstige generaties zich ook prettig voelen." De vakjury erkende dit en gaf veel waardering aan het Centrum voor Natuur en Milieueducatie, waar de jeugd kan leren over het groen in en om de stad.

In 2006 werd Amersfoort door een vakjury verkozen tot Groenste Stad van Nederland. In het kader van de Europese verkiezing bracht de internationale jury van Entente Florale op 19 juni een uitgebreid bezoek aan Amersfoort. Daarbij werd onder meer gekeken naar de visie van het groenbeleid, het stedelijk groen (ook in voortuinen en op bedrijfsterreinen), recreatieve en toeristische voorzieningen en natuur in de stad.

Amersfoort haalde het beste puntenaantal ooit in de Europese competitie in vergelijk met andere Nederlandse steden die Amersfoort voorgingen. Naast Amersfoort zijn er nog zeven andere steden die goud hebben behaald. De burgemeester en de wethouders Van Daalen en Eerdmans hebben de prijs tijdens de bijeenkomst in ontvangst genomen.

Informatie:
Zaterdag tot 12 uur: Björn Hählen, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 48 95 of 06 28 56 78 97, e-mail bor.hahlen@amersfoort.nl. Zaterdag vanaf 12 uur: Herman Wiersema, Concernstaf, afdeling Strategie & Communicatie, woordvoerder burgemeester, telefoon 033 469 43 63 of 06 52 53 55 41, e-mail h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --