Gemeente Tiel


Gedeputeerde Peters ontvangt Tiels Stedelijk Ontwikkelingsprogramma

Tiel heeft een ambitieus programma ontwikkeld om de komende jaren flink te investeren in woningbouw, voorzieningen, aandachtswijken en sociale problematiek. Op 21 september overhandigt burgemeester De Vreeze van Tiel het vierjarige Stedelijke Ontwikkelingsprogramma aan gedeputeerde Peters. Het programma, dat bestaat uit de sleutelprojecten Waalfront en Wijkaanpak, is de basis voor onderhandelingen met de provincie voor een financiële bijdrage.

Waalfront
Tiel ligt van oudsher met haar rug naar de Waal. De oever langs de Waal wordt gedomineerd door parkeerplaatsen en verkeer. In de komende jaren wil Tiel met de ontwikkeling van het Waalfront een belangrijke kwaliteitsimpuls worden gegeven aan wonen, cultuur en voorzieningen in de stad. Centraal staat de Westluidense Poort aan de rand van het centrum, waar een groot cultuurkwartier met regionale functie, stadswoningen en parkeerplaatsen tot stand moet komen. Hierdoor kan op termijn het parkeren aan de Waal verdwijnen en de strook langs de rivier benut worden voor recreatie en evenementen. De ontwikkeling van het gehele Waalfront neemt ongeveer 15 jaar in beslag.

Wijkaanpak
In de komende jaren wil Tiel samen met de woningcorporaties flink investeren in de leefbaarheid in Tiel Oost en Tiel West. In deze wijken staat de leefbaarheid onder druk en is het voorzieningenniveau soms onvoldoende. De ontwikkeling van een brede school, een wijkpark, veiliger verkeer, meer groen, meer werkgelegenheid en een sterke sociale cohesie zijn resultaten die Tiel wil bereiken.

De gemeente Tiel vraagt de provincie Gelderland om financiële ondersteuning voor dit programma. Voor het Waalfront vraagt Tiel voor de komende 4 jaar, naast een eigen investering van 7 miljoen euro, een bijdrage van 8 miljoen. Voor de aanpak in de wijken investeert de gemeente de komende jaren 10 miljoen, naast een financiële injectie van 75 miljoen door de woningcorporaties. Voor dit programma wordt een kleine 6 miljoen aan provinciale steun gevraagd.

Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid
Tiel is een van de acht Gelderse grote steden. De Provincie Gelderland en de acht steden voelen zich samen verantwoordelijk voor een zo goed mogelijke besteding van het geld voor allerlei projecten. Het is niet zo dat door de provincie de financiële lakens uitgedeeld worden. De steden hebben een grote mate van vrijheid om te bepalen hoeveel geld aan welk project ze willen besteden. Wel kijkt de provincie over de schouder mee. De provincie levert dan ook via het GSO maatwerk in de richting van de steden. Dat wil zeggen dat de samenwerking tussen de provincie en de stad zo is vormgegeven dat het beste resultaat voor die stad mag worden verwacht. In meerjarenprogrammas en stadscontracten worden de afspraken vastgelegd. In januari 2008 worden de nieuwe contracten getekend voor de komende vier jaar. Centraal in het GSO beleid staan voor de komende vier jaar een aantal majeure projecten (sleutelprojecten) in de GSO-steden en de wijkaanpak in de GSO-steden. In totaal is voor de komende vier jaar 40 miljoen beschikbaar voor wijkaanpak in de 8 GSO steden en 50 miljoen voor 8 sleutelprojecten.

Laatst bijgewerkt: 21 september 2007