Politie Groningen

Zaterdag 22 september 2007

Provincie Groningen, 22-09-2007

Groningen: automobilist rijdt tuin in

De politie moest vrijdagmiddag geweld gebruiken om een onder invloed verkerende automobilist aan te kunnen houden. De 43-jarige inwoner van Groningen was op een parkeerplaats aan de Eenhoornstraat met zijn auto een tuin ingereden. Toen de man door agenten werd gevraagd aan een blaastest mee te doen in verband met vermoed alcoholgebruik, liep hij weg. Nadat de bestuurder was achterhaald en bij de schouder was gepakt, greep hij een agent naar de keel. Hij werd vervolgens tegen de grond gewerkt en geboeid afgevoerd. Op het politiebureau wees een ademanalyse een alcoholpromillage van iets meer dan 1 uit.

Groningen: fietser botst op brommer

Een 18-jarige fietser liep vrijdagmiddag letsel op toen hij op het fietspad naast de Rijksweg op een bromfiets was gebotst. De aanrijding ontstond vermoedelijk doordat de uit Groningen afkomstige man onvoldoende rechts hield waarna de tegemoet komende bromfietser, een 16-jarige plaatsgenoot, hem niet kon ontwijken. De fietser liep een onder meer een gebroken hand en letsel aan zijn hoofd op. De bomfietser kwam met de schrik vrij. Zijn tweewieler wordt nader technisch onderzocht op de snelheid.

Groningen: sieraden weg bij inbraak

Bij inbraken in twee woningen aan de Damsterkade zijn vrijdagmiddag onder meer gouden en zilveren sieraden buitgemaakt. Uit een van de panden verdwenen eveneens zilveren gebruiksvoorwerpen. Het is nog onbekend hoe de daders de beide woningen zijn binnen gekomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: bromfietser op A28

Een automobilist wist vrijdagnacht een kennelijk dronken bromfietser op de Van Ketwich Verschuurlaan tot stoppen te dwingen. De man had al enige tijd met de alarmlichten aan vanaf Tynaarlo op de autosnelweg A28 achter de bromfietser aangereden. De bestuurder van de bromscooter slingerde behoorlijk en reed zonder helm op met zon 70 kilometer per uur over de snelweg. Bij Groningen Zuid nam hij de afslag. De inmiddels gealarmeerde politie nam de 18-jarige bromfietser op de Ketwich Verschuurlaan van de automobilist over. Op het politiebureau werd een promillage van 1.25 vastgesteld. De bromfietser verklaarde dat hij een na een tweetal feestjes de weg kwijt was en de borden richting Groningen had gevolgd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: botsing met taxi

Een 22-jarige fietsster uit Groningen raakte vrijdagnacht op de Vismarkt gewond toen ze door een taxi werd geschept. De vrouw reed voor de taxi en zou volgens getuigen onverwacht linksaf zijn geslagen. De 43-jarige taxichauffeur wist een aanrijding niet te voorkomen waarbij de fietsster tegen de voorruit van de wagen sloeg. De 22-jarige werd met onder meer een enkelfractuur naar een ziekenhuis vervoerd. De politie maakt een registratie van het ongeluk.

Groningen: aanhouding na diefstal

Een 19-jarige inwoner van Appingedam werd vrijdagnacht door de politie ingesloten op verdenking van diefstal. De man maakte deel uit van een groepje dat op de Grote Markt uit een café was gezet. Volgens bezoekers zouden een of meerderen van deze groep portemonnees hebben gestolen. De politie wist enkele betrokkenen op de Herestraat te achterhalen. Bij het overbrengen naar het bureau bleek de Appingedamster een aantal spullen uit een gestolen portemonnee in de politieauto te hebben weggefrommeld.

Groningen: alcoholcontrole

De politie hield vrijdagnacht op diverse locaties in de stad een alcoholcontrole. In totaal werden 607 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Zeven van hen zaten boven de limiet. Buiten deze controle werden vrijdagnacht nog twee bestuurders betrapt op rijden onder invloed. Bij dit tweetal hoorde een 27-jarige bromfietser die als beginnend bestuurder een promillage van 1.3 had. Hij kon zijn rijbewijs inleveren.

Baflo: uit spoorboom gevallen

Een inwoner van Den Andel werd vrijdagnacht naar een ziekenhuis vervoerd nadat hij op de Hoogeweg in Baflo uit een spoorboom was gevallen. De man was mogelijk onder invloed van alcohol voor de grap op de slagboom geklommen. In de val was hij op zijn achterhoofd beland. De ernst van het letsel is onbekend.

Munnekezijl: dronken zonder rijbewijs

Agenten zagen vrijdagnacht bij Munnekezijl een automobilist rijden die de gehele breedte van de weg gebruikte. Een stopteken werd door de bestuurder pas na geruime tijd opgemerkt. De man, een 22-jarige inwoner van Zoutkamp, bleek een alcoholpromillage van 1.6 te hebben. Bovendien had de man geen rijbewijs. De auto was niet verzekerd. Hij kan een aantal processen-verbaal tegemoet zien.

Leek: alcoholcontrole

In en om Leek werd vrijdagnacht een alcoholcontrole gehouden. In totaal werden 608 blaastesten afgenomen. Vier zogeheten beginnende bestuurders hadden teveel gedronken. Van twee van hen werd het rijbewijs ingevorderd. Een automobilist zat vermoedelijk onder invloed van verdovende middelen achter het stuur.

Muntendam: crossmotor in beslag genomen

De politie nam vrijdagmiddag in Muntendam een crossmotor in beslag. Met de tweewieler werd achter de Heemtuin door een natuurgebied gereden. De 18-jarige eigenaar had de tweewieler weliswaar verzekerd, maar de dekking bleek alleen geldig voor officiële crossterreinen.

Siddeburen: aanhouding na vechtpartij

De politie arresteerde vrijdagnacht op de Damsterweg in Siddeburen een 21-jarige inwoner van Delfzijl. De man had een busje pepperspray op zak en was mogelijk betrokken geweest bij een vechtpartij kort ervoor bij een jeugdsoos in Siddeburen. De politie was in eerste instantie met meerdere eenheden naar de soos gereden omdat er sprake zou zijn van een behoorlijke vechtpartij op straat. Toen de agenten arriveerden, waren de kemphanen al vertrokken. Terwijl de politiemensen met getuigen in gesprek waren, werd uit een van de politieautos een telefoon ontvreemd. Naar de vechtpartij en de diefstal van de telefoon wordt een onderzoek ingesteld.

Winschoten: aanhoudingen na mishandeling

Twee inwoners van Finsterwolde, 51 en 23 jaar, werden zaterdagochtend vroeg door de politie op het Marktplein in Winschoten aangehouden. Het tweetal zou in een café betrokken zijn geweest bij een vechtpartij waarbij medewerkers van de horecagelegenheid waren geslagen. In Winschoten was vrijdag rond het Marktplein een muziekavond georganiseerd. In totaal werden door de politie, die onder anderen twee ruiters inzette, drie personen aangehouden en ingesloten. Vijf keer werd proces-verbaal opgemaakt voor wild plassen. Acht mensen kregen een bekeuring voor alcoholgebruik in het openbaar. Een man werd aangehouden omdat hij een stroomstootwapen in zijn bezit had. Een andere man werd gearresteerd omdat hij na de eerdergenoemde vechtpartij in het café niet wilde vertrekken.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Bornholmstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 1517, aantal overtredingen: 103, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Boer, Provinciale Weg : aantal geregistreerde voertuigen: 1364, aantal overtredingen: 111, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Bedum, Groningerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 571, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Ter Apel, A.G. Wildervanckweg: aantal geregistreerde voertuigen: 350, aantal overtredingen: 1, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Ter Apel, Sellingerstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 315, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.

Winschoten, Grintweg: aantal geregistreerde voertuigen: 546, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 69 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.