Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 22 september

Zie ook voor berichten met foto's onder "Nieuws"

Fryslân, 22-09-2007 o Politieberichten van vrijdag 21 september 07.00 uur t/m zaterdag 11.00 uur.

Leeuwarden: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft vrijdagmiddag in een loods aan de Neptunesweg een in werking zijnde hennepplantage opgerold. Er werden 2670 planten aangetroffen, die over twee ruimtes verdeeld waren. De politie kwam de kwekerij op het spoor door klachten over stank. Na een eerste onderzoek is de politie vrijdagmiddag het pand binnengegaan. De wietkwekerij is vermoedelijk al langer in gebruik. Een half jaar geleden had de politie het pand al aan de buitenkant geïnspecteerd, na meldingen van stankoverlast uit de buurt. Destijds werd niets verdachts aangetroffen. Na nieuwe klachten zag de politie vrijdagochtend een rooster dat met een gipsplaat was afgedekt, dit om nieuwsgierigen buiten de houden. Ook metingen van het ingeschakelde energiebedrijf wezen op een hennepkwekerij. Reden genoeg om het pand binnen te gaan.
Het pand is eigendom van een bedrijf uit Amsterdam, dat het pand verhuurde aan een inwoner van Lelystad. Het onderzoek naar deze Lelystedeling loopt nog. Volgens het energiebedrijf was de stroom op een onveilige manier afgetapt. Dat bleek ook wel bij het opruimen van de planten, die in beslag zijn genomen en vernietigd door Omrin. Er werd een plank aangetroffen die zwart was geblakerd. Er is sprake geweest van kortsluiting. De politie is nog op zoek naar de feitelijke gebruiker van de loods. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Twijzelerheide: politie neemt 16 nepwapens in beslag
De politie heeft een onderzoek afgerond naar de handel in verboden nepwapens. In het onderzoek zijn drie verdachten gehoord. Zij worden verdacht van het bezit en het handelen in verboden wapens. Zestien wapens konden worden achterhaald en zijn in beslag genomen. Op 28 augustus werd bij de politie gemeld dat enkele jongens met een wapens bij de speeltuin aan De Elzen liepen en met de wapens schoten. Toen de politie ter plaatse kwam, kon ze één verdachte aanhouden. De tweede rende hard weg. Na een korte achtervolging kon ook hij achterhaald en aangehouden worden. De knapen, 14 en 15 jaar uit Twijzelerheide, waren in het bezit van speelgoedwapens die bijna niet van echt te onderscheiden waren. Ze bleken de wapens te hebben gekocht van een 15-jarige jongeman uit Zwaagwesteinde. Ze maakten deel uit van een grotere partij die hij had gekocht in Duitsland. Met winst werden die onder andere via internet weer doorverkocht. De politie wist 16 wapens te achterhalen. Die zijn in beslag genomen. De politie heeft tegen de drie verdachten proces-verbaal opgemaakt.

Mildam/Heerenveen: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagochtend een radarcontrole gehouden op de Schoterlandseweg. Er passeerden 898 voertuigen de radar, waarvan er 73 de maximumsnelheid van 80 km per uur overschreden. Ondanks de regen zag de snelste nog kans 125 km per uur te rijden, een overschrijding derhalve van 45 km per uur. Ook op de Schans in Heerenveen is op snelheid gecontroleerd. Hier paseerden 698 voertuigen de radar; 86 reden boven de toegestane snelheid van 50 km per uur. De snelste reed 80 km per uur.

Sneek: explosief aangetroffen tijdens werkzaamheden
De politie heeft vrijdagmiddag veiligheidsmaatregelen getroffen na de vondst van een projectiel in de Houkesloot. Het projectiel kwam boven water tijdens baggerwerkzaamheden in de nabijheid van de waterpoort. Na overleg met de explosieven opruimingsdienst van defensie is het projectiel tot ontploffing gebracht. De baggerwerkzaamheden zijn stilgelegd.

Sneek: fietser zwaar gewond bij aanrijding met vrachtauto De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ernstige aanrijding op de Leeuwarderweg. Een 86-jarige man uit Scharnegoutum kwam in aanrijding met een truck met oplegger, bestuurd door een 38-jarige man uit Geesteren (Ov), op de kruising van de Leeuwarderweg en de Jousterkade/Oosterdijk. De vrachtauto stond op de Leeuwarderweg stil voor het verkeerslicht. Op het moment dat de bestuurder optrok om linksaf te slaan naar de Jousterweg, kwam hij in aanrijding met de fietser. Die kwam ten val en kwam bekneld te zitten tussen de fiets en de wielen van de truck. In samenwerking met een bergingsbedrijf is het slachtoffer bevrijd. De traumaheli kwam ter plaatse voor het verlenen van medische hulp. Hij is met letsel aan hoofd en armen overgebracht naar het ziekenhuis. Een deel van het centrum werd door de politie afgesloten om de hulpdiensten voldoende vrije ruimte te geven voor hun hulpverlening. Door de brandweer werd de plaats van het incident afgeschermd met zichtschermen. Door de politie (Bureau
Ongevallensalyse) wordt een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de aanrijding. Het is nog onduidelijk waar de fietser vandaan kwam.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen drie personenautos op de Bolswarderweg onderzocht. De drie autos reden allen over de Bolswarderweg, richting Bolswarderbaan. De voorste, bestuurd door een 51-jarige man uit Sneek, moest remmen omdat zijn voorganger stopte voor enkele overstekende fietsers. Achter hem reed een 31-jarige man uit Scharnegoutum. Ook die bracht zijn voertuig tijdig tot stilstand. De bestuurster van de achterste auto, een 27-jarige vrouw uit Sneek, zag te laat dat men stilstond en botste achter op de auto van de man uit Scharnegoutum. Die schoot door op de auto van de Sneker. De vrouw raakte gewond aan haar borst en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sint Annaparochie: fietser gewond bij aanrijding met auto De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding onderzocht op de Stadhoudersweg, waarbij een 36-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie gewond raakte. De vrouw reed met haar fiets over de Stadhoudersweg en remde af. Achter haar reed een 35-jarige vrouw uit Sint Annaparochie met een personenauto. Die keek juist in haar spiegel toen de fietsster remde. Ze zag haar te laat en een aanrijding was het gevolg. De vrouw uit Sint Jacob kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Franeker/Leeuwarden: politie ontdekt twee hennepkwekerijen van zelfde verdachte
De politie heeft donderdag twee kleine hennepplantages van dezelfde eigenaar opgespoord en ontruimd. De verdachte werd aangehouden en in verzekering gesteld. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Naar aanleiding van tips werd donderdagmiddag een onderzoek ingesteld in een loods aan de Van Harinxmaweg. De kwekerij was goed verstopt; aanvankelijk werd niets aangetroffen. Toen bleek dat de loods van buiten aanmerkelijk langer was dan binnen, werd na onderzoek een voorzetwand aangetroffen. Na het verwijderen van een paneel werd een kleine hennepplantage van zon 150 planten aangetroffen. De elektriciteit werd niet illegaal afgetapt maar kwam uit een naastgelegen pand. De verdachte is gebruiker van het pand en werd bij de loods aangehouden. Het betrof een 44-jarige man uit Leeuwarden. Vervolgens is een onderzoek ingesteld in en bij zijn woning in Leeuwarden. In de garage naast zijn woning werd achter een afgesloten deur een tweede kwekerij aangetroffen. Hier stonden circa 100 planten. Beide kwekerijen zijn ontmanteld en vernietigd.

Franeker: politie houdt agressieve man aan
De politie heeft vrijdagnacht een 43-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van vernieling. De verdachte was kort daarvoor een horecabedrijf aan de Vijverstraat uitgezet omdat hij zich misdragen zou hebben. Buiten sloeg hij volgens getuigen twee ruiten in. De man is voor het horecabedrijf aangehouden. Later bleek dat hij ook een 17-jarige meisje uit Franeker had geslagen. Zij deed aangifte. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: vrouw beroofd van fiets
De politie is op zoek naar de twee daders van een beroving van een 17-jarig meisje uit Leeuwarden. Het slachtoffer liep vrijdagnacht rond halftwee met enkele vrienden, fiets aan de hand, over het Zaailand. Daar kreeg ze van een onbekende knaap een fikse duw in de rug, waardoor de fiets viel. De knaap pakte de fiets op, een andere jongen sprong achterop, waarna ze wegfietsten richting station. Beide verdachten zijn licht getint, circa 20 a 25 jaar, 1,70 a 1,80 m lang, zwart stekelig haar en donkere kleding. De knaap die achterop sprong had een snorretje.

Franeker: agressieve man aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht een 20-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort na middernacht was hij betrokken bij een schermutseling op het Raadshuisplein tijdens de festiviteiten van de Agrarische Dagen. Beveiligingsmedewerkers probeerden de partijen te scheiden. Daarbij kreeg één van de beveiligers een klap tegen zijn hoofd. De verdachte werd door getuigen aangewezen als de dader. Hij werd aangehouden. Daarbij werd hij ook tegen de politie agressief en verzette zich. In samenwerking met de beveiligers kon hij onder controle worden gebracht. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: drie brievenbussen vernield, post mogelijk weg De politie is op zoek naar de daders van de vernieling van drie TPG-brievenbussen en mogelijk ook diefstal van poststukken. Zaterdag rond 01.00 uur werd gemeld dat de brievenbus op de Huizumerlaan was vernield. Bij onderzoek bleek niet alleen dat de gehele brievenbus gesneuveld was, maar dat ook de post was meegenomen. Deze post, of een deel daarvan, werd teruggevonden bij de brievenbus op de hoek Ruysdaelstraat en Hobbemastraat. Ook deze brievenbus was vernield. Later bleek ook een derde brievenbus, staande op de hoek Gerard Terborgstraat en Verlengde Schrans. Volgens getuigen ging het in alle gevallen om twee vermoedelijk blanke knapen van 17 a 22 jaar op een zwarte damesfiets. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de twee. De politie heeft alle gevonden poststukken, waarvan sommigen beschadigd waren, veilig gesteld en later overhandigd aan TPG. Er wordt sterk rekening mee gehouden dat er poststukken weg zijn.

Surhuisterveen: politie brengt rust na charges met wapenstok De politie heeft zaterdagochtend de openbare orde in de omgeving van de Groningerstraat kunnen herstellen door enkele charges uit te voeren. Kort voor vier uur werd gemeld dat een grote groep jongeren zich zou misdragen bij een horecabedrijf aan de Groningerstraat. Bij de komst van de politie was de groep inmiddels vertrokken maar kwamen even later terug. Ze waren luidruchtig en baldadig, wilde opnieuw naar binnen en sloegen op de ruiten. Daarop is door de politie meermalen van de groep (ca. acht jongeren) gevorderd bij de horecagelegenheid te vertrekken. Daar werd niet aan voldaan en ze werd ook tegen de politie vervelend, verbaal en fysiek. Nadat opnieuw niet aan een vordering om te vertrekken werd voldaan, heeft de politie een charge met de wapenstok uitgevoerd; eerst door te prikken. Toen dat ook niet hielp door enkele klappen. Door de jeugd werd opnieuw een poging werd gedaan om naar de horecagelegenheid te gaan, waarop opnieuw twee charges zijn uitgevoerd. Daarna keerde de rust gelukkig terug. Tijdens de actie is een 18-jarige jongeman uit Opende aangehouden. Hij probeerde een politieman te slaan. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Wommels: gewonde bij frontale aanrijding
De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding tussen twee personenautos op de Westergoawei onderzocht, waarbij een vrouw gewond is geraakt. Een 42-jarige vrouw uit Harlingen wilde linksaf slaan en zag daarbij een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 32-jarige man uit Sint Maartensvlotbrug, over het hoofd. Een frontale aanrijding was het gevolg. De vrouw is met pijnklachten in haar borst overgebracht naar het ziekenhuis.

Heerenveen: rookwaren gestolen bij inbraak in horecagelegenheid De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een horecagelegenheid aan het Akkersplein in de nacht van vrijdag op zaterdag. Men kwam binnen na het met grof geweld openbreken van de achterdeur. Alle rookwaren en een kleine hoeveelheid kleingeld werden gestolen. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek ingesteld. Een 40-jarige man uit Gersloot deed aangifte.

Veenwouden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist uit Buitenpost. De man werd gecontroleerd op de Rondweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.

Wijckel: dronken bromfietser negeert stoptekens politie en springt in sloot
De politie heeft zaterdag met veel moeite kunnen voorkomen dat een 23-jarige bromfietser uit Balk een ongeval veroorzaakte. Hij werd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man reed kort na middernacht over de Jachtlustweg zonder helm en zonder licht. Hij miste ternauwernood een auto. De politie zette de achtervolging in en sommeerde hem meerdere malen om te stoppen. Hij reed echter gewoon door. Om andere weggebruikers te attenderen op de gevaarlijke situatie werden de optische signalen (blauwe zwaailichten) aangezet. Bij de Lynbaen sloeg de verdachte plotseling af en verstopte zich achter een bestelbus. Toen hij bemerkte dat hij toch betrapt was, rende hij weg en sprong in de sloot. Daar kon hij uiteindelijk aangehouden worden. De verdachte blies aan het bureau 965 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Joure: beginnend bestuurder rijbewijs kwijt na alcoholgebruik De politie heeft zaterdag kort na middernacht een 20-jarige man uit Sintjohannesga betrapt op het rijden onder invloed en zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte reed als bestuurder van een personenauto over de Haskerveldweg en werd routinematig gecontroleerd. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 505 ug/l. Naast de invordering wordt proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod.

Franeker: minder dan 1% onder invloed bij alcoholcontrole De politie Fryslân heeft vrijdagnacht onder andere in verband met de stadsfeesten Agrarische Dagen in Franeker en wijde omgeving een alcoholcontrole uitgevoerd. Minder dan één procent van de bestuurders had teveel alcohol gedronken.
Door 26 politiemensen met ondersteuning van Veilig Verkeer Nederland werden 1125 bestuurders gecontroleerd. Na een eerste test op straat, moesten acht bestuurders mee naar het bureau. Daar bleek dat zij teveel gedronken hadden. Eén bestuurder had zoveel op dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof een 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Sexbierum. Hij werd betrapt op de Hertog van Saxenlaan en blies 885 ug/l. Tegen alle bestuurders werd
proces-verbaal opgemaakt en kregen ze een rijverbod.
Zie voor meer incidenten met alcohol in het verkeer de afzonderlijke politieberichten hierboven.