Van Bijsterveldt en Scouting Nederland ondertekenen intentieverklaring

22/09/2007 16:37



Scouting Nederland



STAATSSECRETARIS VAN BIJSTERVELDT EN SCOUTING NEDERLAND ONDERTEKENEN INTENTIEVERKLARING

Liempde, 22 september 2007 - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs heeft vandaag met Scouting Nederland een intentieverklaring ondertekend over de maatschappelijke stage. Zij deed dit tijdens haar bezoek aan de Scout-In te Liempde. Directeur Willemien Meershoek en twee Scoutingleiders tekenden namens Scouting Nederland. In de intentieverklaring zegt Scouting Nederland zich in te zullen spannen om tussen de 5.000 en 10.000 stageplekken binnen Scouting te realiseren. Op deze wijze wil Scouting Nederland vanuit haar maatschappelijke rol een bijdrage leveren aan de samenleving.

Scouting Nederland stelt een systeem voor waarbij middelbare scholieren de stage als koppels uitvoeren (buddy-systeem). Staatssecretaris Van Bijsterveldt is erg blij met dit creatieve idee: "Het is belangrijk dat een grote organisatie als Scouting Nederland z'n schouders eronder zet en het gewoon gaat doen. Scouting biedt diverse mogelijkheden om jongeren stage te laten lopen. Scouting Nederland wordt mijn paradepaardje, want het is de eerste echte organisatie waar ik een overeenkomst mee heb gesloten."

Scout-In 2007, met als thema 'Bouwen aan je toekomst', is een evenement dat bedoeld is voor alle vrijwilligers van Scouting Nederland vanaf de leeftijd van 17 jaar. Tijdens haar bezoek ging de staatssecretaris in debat met een tiental jongeren over de maatschappelijke stage, waarbij het meedenkend vermogen van de deelnemers haar vooral positief opviel. Na afloop van het debat vond de ondertekening van de intentieverklaring plaats en was er tijd voor een rondleiding over het terrein.

Scouting Nederland ziet de invoering van de maatschappelijke stage voor middelbare scholieren als een positieve ontwikkeling. Willemien Meershoek: "Een maatschappelijke stage geeft jongeren de kans kennis te maken met diverse maatschappelijke organisaties en met verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Daar hoort een vrijwilligersorganisatie als Scouting zeker bij. Zien ze meteen ook hoe ontzettend leuk Scouting is."

Het voorstel van Scouting Nederland houdt in om eigen leden - explorers in de leeftijd van 14, 15 jaar - samen met een schoolvriend of -vriendin stage te laten lopen. Een deel van de stage vindt plaats binnen de eigen Scoutinggroep, het andere deel bij de club van de vriend of vriendin. De stage binnen de eigen groep wordt gedaan bij een andere leeftijdsgroep, bijvoorbeeld bij kinderen van 5 tot 7 jaar of van 7 tot 12 jaar. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er vrijwilligerstaken worden uitgevoerd en er niet alleen maar meegelopen wordt met de reguliere activiteiten als lid van de vereniging.





http://www.scouting.nl

http://www.scouting.nl