LTO Noord


MKZ update: 22 september 16.30 uur Zes besmettingen in GB

Het Britse ministerie van Landbouw (DEFRA) heeft bevestigd dat MKZ is gevonden op een bedrijf met 40 koeien (ras "West-Sussex") in Old Winsor. Dit ligt niet ver van drie besmette bedrijven die afgelopen week zijn geruimd. De dieren op dit besmette bedrijf (het zesde sinds begin augustus) zijn gisteravond al geruimd op basis van de verdenking, die vandaag bevestigd is.

In Engeland zijn tot nu toe zes bedrijven besmet geraakt. Twee in de buurt van Guildford (begin augustus), en vier in de buurt van Egham (afgelopen anderhalve week)

Het gaat om hetzelfde MKZ-virus dat rond 20 juli ontsnapt moet zijn uit de laboratoria in het dorpje Pirbright, zuidwestelijk van Londen. Het ziet er naar uit dat besmetting 5 (met schapen, varkens en rundvee) de link is geweest tussen de besmettingen 1 en 2 en de besmettingen van de afgelopen anderhalve week. Op bedrijf 5 moeten schapen al 2 tot 3 weken besmet zijn geweest. Frapant is dat het bedrijf in augustus wel drie maal zou zijn gecontroleerd. Er zijn echter ten tijde van de eerste twee uitbraken geen monsters genomen buiten de eerste toezichtszone.

Over besmet bedrijf 4 (met 50 koeien en 800 varkens) valt op te merken dat die dieren werden geruimd vanwege verdachte varkens. Toen de laboratoriumuitslagen binnenkwamen, bleken de varkens gezond, maar enkele runderen besmet. Achteraf kon men daar enkele 'lesies' (littekens van blaren) terugvinden.

Conclusie is dat dit MKZ-virus zich niet zo makkelijk laat vinden. In een gesprek dat LTO Nederland donderdagavond met een NFU-delegatie had, is aangegeven dat de Britten actieve MKZ-monitoring moeten instellen, niet alleen Ãn de beschermingszone maar óók er buiten. En dat noodvaccinatie een belangrijke optie is.

De vondst van het zesde besmette bedrijf betekent dat het vervoers- en exportverbod in Groot-Brittannië (met uitzondering van directe afzet naar slachthuis) langer van kracht blijft. Volgens de NFU bedraagt de schade voor de sector zeker ⬠15 miljoen per dag, onder meer doordat met name lammeren te zwaar worden voor markten in Spanje en Frankrijk. September is de belangrijkste maand voor de Britse schapenhouders, want dan halen ze de schapen uit de heuvels naar de dalen voor verkoop. Er is onder meer een markt afgelast in de Yorkshire Dales waar normaal gesproken 500 boeren voor 3 miljoen euro aan dieren verkopen.

Het is bekend dat Britse vaccinatieteams klaarstaan om te gaan enten, maar dat de Britse regering tot nu toe heeft aangegeven dat niet te willen zolang er geen vondsten buiten de bestaande beschermingszone zijn.
Binnen de Britse NFU lijkt een minderheid van bestuurders/leden vóór vaccinatie te zijn, en een meerderheid tegen. De NFU laat zich er in het openbaar niet over uit, maar duidelijk is dat de handelrestricties bij enten (minimaal 6 maanden 'besmetstatus' ten opzichte van minimaal 3 maanden bij ruimen, een belangrijke rol spelen in het debat.

Er zijn echter wetenschappers die voorzien dat, nu de herfst nadert (met kouder, vochtiger weer), het MKZ-virus zich makkelijker zal handhaven in de natuur en dat we nog lang niet van MKZ af zijn. Het MKZ-virus kan zich dagen lang handhaven in water, op stro/kuil/hooi/gras en zelfs maanden in mest. Bij een hogere zuurgraad (pH lager dan ongeveer 6,5) gaat het virus dood.

Advies
Het advies van LTO Nederland aan veehouders blijft: wees voorzichtig met contacten inclusief aan- en afvoer van dieren en materiaal (kuil, stro, hooi, voer, etc). Wees er van bewust dat virus zich ook op 'mechanische' wijze kan verspreiden, bijvoorbeeld met voertuigen, mensen en dieren die zelf niet vatbaar zijn voor MKZ, zoals paarden. Blijf alert op afwijkend gedrag van dieren en eventuele symptomen van ziekte. Symptomen van blauwtong en MKZ kunnen op elkaar lijken, dus haal er bij twijfel een dierenarts bij.


Zaterdag 22 september 2007