Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland



Finale nationale skeelercompetitie Univé World on Wheels, Rijssen, 22 sept. 2007


Ronan Sánchez wint finale in Rijssen, Sjoerd Huisman pakt cup


Ronan Sánchez heeft vanavond in Rijssen de 19e en laatste etappe van de Univé World on Wheels-competitie gewonnen. De Spanjaard in Nederlandse dienst was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijf. Nederlands wegkampioen Geert-Jan van der Wal (Urk) werd tweede, Arjan Mombarg (Vorden) derde. Sjoerd Huisman (Andijk) won voor het tweede jaar op rij de competitie. Roy Boeve (Kampen) eindigde evenals vorig jaar als tweede. Sánchez steeg door zijn dagzege naar de derde plaats in de eindrangschikking.
Elma de Vries triomfeerde bij de vrouwen. De Belgische Hilde Goovaerts won voor het vierde achtereenvolgende jaar het eindklassement.


"Ik ben blij dat we op het laatst van het seizoen nog wat konden laten zien," zei Sánchez, voor wie het dit seizoen de derde overwinning was. De 24-jarige uit het Noord-Spaanse Gijón, waar volgend jaar het WK plaatsvindt, won eerder ook de etappe in Beek (L) en de open wedstrijd in Heerenveen. Sánchez blijft in Nederland om zijn geluk te beproeven bij de B-marathonschaatsers. Zijn ploeg reed alert en zat bij elke ontsnapping. Ook vaak in de aanval was Roy Boeve (Habovo): "We wilden er ook voor het publiek een mooie koers van maken." Zijn ploegmaat Geert-Jan van der Wal: "We probeerden het steeds, maar er was geen wegkomen aan. Op het laatst wordt het dan toch een zwaar parcours. De finish lag een meter te vroeg voor mij."


De ronde in Rijssen, een nieuwe etappeplaats, was 1760 meter lang en bevatte een klim vóór de finish en een afdaling daarna. De beslissende kopgroep ontstond met nog twee ronden te gaan op initiatief van Van der Wal. Hij kreeg Sánchez en diens Japanse ploeggenoot Shinki Yamamoto (Timmerman-Powerslide) mee, evenals Ted Ooijevaar uit Nibbinxwoud (Van Lingen-Powerslide). Arjan Mombarg (Nefit) ging op weg om het gat dicht te rijden voor zijn kopman Sjoerd Huisman. "Maar toen ik omkeek had ik een gat. Toen ben ik maar doorgegaan." Huisman liet zijn meesterknecht graag gaan: "Die finish bergop maakte het zwaar, dus hij had wel een kans." Het groepje pakte snel een voorsprong van 22 seconden. Ooijevaar werd vierde, Yamamoto vijfde.


De genoemde rijders waren ook al actief in eerdere ontsnappingen, evenals onder meer Karlo Timmerman, Gerwin Smit, René Smit en Mark Horsten. Met nog zeven minuten en drie ronden te gaan ging Geert Plender (Power-play.nl) alleen op avontuur, maar ook hij werd tot de orde geroepen.


RTV Oost zendt zondagavond een samenvatting uit van de wedstrijd.


Dames

Elma de Vries zegevierde bij de dames. De Europees kampioene op de 1000 meter versloeg in een felle eindsprint heuvelop de Belgische rijdsters Hilde Goovaerts (Zemst) en Britta Vantournhout (Oostende). Daarmee stonden de nummers drie (Goovaerts), vier (De Vries) en zes (Vantournhout) van het laatste EK marathon op het erepodium. Hilde Goovaerts (31) won voor het vierde jaar op rij het damesklassement, vóór Anniek ter Haar (Dedemsvaart) en Angie Thomas (Australië).
Het was één van de weinige keren dat de sterke Goovaerts (CadoMotus) klop kreeg in de eindsprint. Elma de Vries (DSB) was niet altijd in het land om partij te geven. De 24-jarige uit Haule reed ook een aantal internationale wereldbekerwedstrijden, waar Goovaerts meestal de voorkeur gaf aan de Nederlandse competitie. Goovaerts werd ook weleens afgetroefd door Angie Thomas, maar die is inmiddels terug naar Australië. "Ik was afgelopen week niet fit," luidde Goovaerts' verontschuldiging.
De vrouwen maakten er een harde koers van, waaruit de ondernemende types vergeefs trachtten te ontsnappen. Britta Vantournhout: "We probeerden het wel, maar met één of twee kun je niet tegen een peloton op." Elma de Vries: "In de afdaling kwam de groep altijd weer terug." Er waren uitlooppogingen van onder meer Erna Kijk in de Vegte, Anniek ter Haar en Jannitta Spigt. Ook Margo van de Merwe en de Belgische Jessica Gaudesaboos, die vierde werd, waren vaak voorin het peloton te zien. Nederlands wegkampioene Marieke van Hoek (Wassenaar) finishte als vijfde.
Eerste D2-rijdster was Janita Crediet uit Nieuwleusen (18e), gevolgd door Hilde-Marije Dijkstra uit Oldetrijne (19e) en Birgit Witte uit Zaandam (21e).


B-rijders

Jouke Hoogeveen uit Amsterdam besloot de B-competitie in stijl door, als klassementsleider, ook de laatste etappe te winnen. Hij was halfkoers ontsnapt met Erwin Mesu uit Middelburg, de nummer twee in het klassement. Het tweetal maakte er een waardige strijd van met een mooie eindsprint, waarin de spagaatfinish van Mesu net niet ver genoeg reikte voor de dagzege. Derde van de dag werd Taeke van Lingen (Twijzelerheide). In het klassement bleef Frans van Winden (Bergschenhoek) derde.
Erwin Mesu, altijd goed voor een aanval, demarreerde halverwege de rit in een ultieme poging Jouke Hoogeveen kwijt te raken: "Ik wilde hem eigenlijk nog voorbij in het klassement." Hoogeveen was echter alert: "Ik dacht: nu moet ik mee." Aanvankelijk zat ook junior Jan Bloemert uit Staphorst bij de ontsnapping, maar hij hield het tempo niet vol. Hoogeveen en Mesu bouwden een maximale voorsprong op van 1 minuut en 20 seconden.


C1-rijders

Sven Abe Tjalma (Beerta) schreef de C1-wedstrijd op zijn naam. Na een lange zij-aan-zij-sprint met Gert-Jan Veltkamp (Groningen), met wie hij ontsnapt was, besliste Tjalma de race met een spagaatfinish. Dat was Veltkamp, die tweede werd, een brug te ver: "Ik ben niet zo lenig." Erwin Vos uit Groningen eindigde als derde door de sprint van een achtervolgende groep van vijf te winnen.
Tjalma en Veltkamp dirigeerden de koers door al vroeg te demarreren. Initiatiefnemer was Veltkamp, Rijssenaar van geboorte en dus min of meer voor eigen publiek rijdend. Tjalma en Erwin Vos sprongen naar hem toe, maar Vos moest de twee laten gaan. Zij pakten een voorsprong van bijna een minuut en duelleerden onderweg voor elke premie en elk punt in het drierondenklassement. Op de voorlaatste klim probeerde Tjalma vergeefs bij Veltkamp weg te rijden, zodat het op de sprint aankwam.


Eindstand competitie regio Oost:


1. Sven Abe Tjalma 218,4

2. Ben van Ham 142,1

3. Pieter-Jorn Gemser 133


Veteranen 1

Carlo van der Zwan uit Heerde zegevierde bij de veteranen 1. Hij won de eindsprint van het peloton vóór Geert Kruims uit Een en Meindert Timmerman uit Leeuwarden. Er waren diverse ontsnappingspogingen, waar Van der Zwan zich niet mee bemoeide: "Ik dacht: het moet in de eindsprint maar van kop af gebeuren."
De eerste vluchtpoging kwam op naam van Tonnie van Tongeren en Bert Adema. Daarna probeerde Rob Jager het alleen. Met twee minuten en twee ronden te gaan was Henk Lankhof weg, achtervolgd door Bauke Thijsseling. Thijsseling achterhaalde Lankhof en ging alleen door, maar blies zich op, zodat bij het ingaan van de laatste ronde alles weer bij elkaar was.


Eindstand competitie regio Oost:


1. Henk Lankhof 219,4

2. Geert Kruims 173,3

3. Carlo van der Zwan 154,1


C2/V2

Remco Wolfgram (C2) uit Hoogezand kwam bij de C2/V2-rijders als eerste over de streep. Sven Maris (C2) uit Hasselt eindigde als tweede, Henry Pardijs (C2) uit Vierakker als derde. De drie hadden een halve minuut voorsprong op de achtervolgers. Bouwe Hofstee uit Haulerwijk was op de zesde plaats de eerste V2.


Eindstand competitie regio Oost:


C2:

1. Henry Pardijs 190,1

2. Klaas Brandwijk 135

3. Henk Spakel 120


V2:

1. Harrie Vehof 199,3

2. Ruud van Staveren 182,1

3. Bouwe Hofstee 124,2


Volledige uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl/speed