Sterrenwacht Sonnenborgh


Kijkavonden op Sonnenborgh

Het winterseizoen 2007-2008 van Sonnenborgh begint op vrijdagavond 22 september. U kunt vanaf september 2007 tot april 2008 iedere vrijdagavond en zaterdagavond terecht bij Sonnenborgh voor een diaverhaal, een bezoek aan het bijzondere sterrenwachtgebouw en een kijkje door de telescopen. Reserveren is noodzakelijk.

In het winterseizoen zijn er vanaf eind september tot begin april iedere vrijdag- en zaterdagavond publieksrondleidingen van 20.00 tot 21.30 uur, waarbij de nachtelijke sterrenhemel centraal staat. De eerste kijkavond in het najaar van 2006 is op vrijdagavond 22 september. U moet voor de kijkavonden wel telefonisch reserveren via 030-2302818 en dit kan tijdens onze openingstijden van dinsdag tot en met vrijdag (van 11.00 - 17.00 uur). Toegangsprijzen kijkavonden:
Volwassenen (v.a. 18 jaar) ¤ 5,00
Kinderen (4 t/m 17 jaar) ¤ 3,00
CJP, 65+, U-pas, studentenkaart ¤ 3,50
Museumkaart

Gratis

Programma van de kijkavonden
De avond begint om 20.00 uur met een dialezing, waarin de planeten en sterren centraal staan. Tijdens de daarop volgende rondleiding door de sterrenwacht worden vooral de telescopen voor nachtelijke waarneming gedemonstreerd. Uiteraard wordt er bij helder weer waargenomen. Er zijn vier verschillende verhalen die per tourbeurt worden vertoond:

A: Reis door het heelal voert u mee vanaf de Aarde, via de Maan en de Zon langs de andere planeten van ons zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen. Uiteindelijk werpen we een korte blik belanden we ver buiten het planetenstelsel, tussen de sterren, nevels en melkwegstelsels. B: Levensloop van sterren begint ver van de Aarde en vertelt u over het leven van sterren. Zo hebben sterren verschillende kleuren en komen ze vaak in groepen voor. U ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op uiteenlopende wijzen om het leven komen. Ook komen de exotische Zwarte Gaten ter sprake. C: In de ban van de ringen neemt u mee op reis langs de planeten. Er wordt extra in detail getreden bij de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en hun ringenstelsels. U leert hoe deze ringen mogelijk zijn ontstaan, en waar deze ringen nu precies uit bestaan. D: Vallende sterren en stenen uit de ruimte. In deze lezing staan wat in de volksmond 'vallende sterren' worden genoemd en officiëel meteoren heten centraal. Het blijkt dat deze lichtflitsjes niets met sterren te maken hebben. Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben hoort u bij deze lezing.

De lezingen worden in 2007 als volgt afwisselend vertoond: A 5/6 januari 2/3 februari 9/10 maart 6/7 april
B 12/13 januari 9/10 februari 16/17 maart 13/14 april C 19/20 januari 16/17 februari 23/24 maart
D 26/27 januari 23/24 februari 30/31 maart

Na de dialezing volgt een rondleiding door de 150 jaar oude sterrenwacht, die gelegen is op een verdedigingsbolwerk dat dateert uit de 16e eeuw. In de sterrenwacht wordt stil gestaan bij de pas gerenoveerde meridiaanzaal, die vroeger werd gebruikt om de plaatselijke tijd vast te stellen. De verschillende telescopen van de sterrenwacht, waaronder de Merz-kijker uit 1863, worden gedemonstreerd en bij helder weer is het uiteraard mogelijk om zelf door een telescoop de sterrenhemel te bekijken.

Afhankelijk van de datum is de maan te zien. De kijkers op de sterrenwacht tonen eenvoudig de kraters, bergen, ravijnen, lavavlakten op het oppervlak van dit hemellichaam.

In het voorjaar van 2007 is bovendien ook de planeet saturnus te zien. De ringen om de planeet zijn met de telescopen goed te zien op heldere avonden.