Gemeente Alkmaar

Familie van Cuypers komt opnieuw tot leven

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) biedt een bijzondere ontmoeting voor de hele familie

Het is 1877. Architect Pierre Cuypers werkt hard aan het ontwerp van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Jos Cuypers, de zoon van de meester, is 16 jaar en wil net als zijn vader architect worden. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) toont dit najaar een grote overzichtstentoonstelling van Pierre Cuyers. Tijdens een bijzondere theatrale rondleiding neemt zoon Jos jeugdige NAi-bezoekers tussen de 4 en 12 jaar en hun (groot)ouders mee langs de meubels en tekeningen van zijn vader. Ook vertelt Jos over zijn leven in de negentiende eeuw en over zijn moeder, die zangeres is. Haar piano heeft een plek in de tentoonstelling. Kinderen kunnen Jos elke zondag ontmoeten in het NAi. Deelname is gratis voor bezoekers v an het NAi. Het aantal deelnemers is beperkt en reserveren wordt zeer aanbevolen. Inschrijven kan via www.nai.nl/inschrijven.

Wat: familie-ontmoetingen: theatrale rondleiding door de tentoonstelling 'Cuypers. Architectuur met een missie'

Voor wie: kinderen van 4 - 12 jaar met hun (groot)ouders

Wanneer: elke zondag tussen 23 september - 6 januari

Tijden: Van 11.30 tot 12.15 uur en van 13.00 tot 13.45 uur

Waar: Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam

Kosten: gratis voor bezoekers van het NAi (wel entreekosten)

Inschrijven: www.nai.nl/inschrijven

Multimediatour voor jongeren

Voor bezoekers boven de 12 jaar heeft het NAi een speciale Cuypers-tour. Deze multimedia tour op PDA is in eerste instantie ontwikkeld voor jongeren, maar is ook zeker geschikt voor volwassen bezoekers. Tijdens de tour staat het verhaal van een leerling van Cuypers centraal. De leerling wordt in 1877 door Cuypers naar Amsterdam gehaald om mee te werken aan het Rijksmuseum. Tijdens de tour vertelt hij over zijn ervaringen in de tekenloods en zijn kennismaking met de grote stad Amsterdam. De tour is voor 2,00 euro verkrijgbaar bij de balie van het NAi.

Tentoonstelling 'Cuypers. Architectuur met een missie'

Pierre Cuypers (1827 - 1921) verrijkte het Nederlandse landschap met tientallen kerken, ontwierp het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam en restaureerde een aanzienlijk aantal gebouwen, waaronder Kasteel de Haar nabij Utrecht. Vanaf 22 september presenteert het NAi, in zowel Rotterdam als Maastricht, het grootste overzicht ooit van het werk van deze architect. In de tentoonstelling in Rotterdam staat het jaar 1877 centraal. In dit jaar bereikt Cuypers de leeftijd van 50 jaar. Hij werkt aan de twee meest bediscussieerde publieke gebouwen van de negentiende eeuw: het Centraal Station Amsterdam en het Rijksmuseum. Hij bouwt en restaureert kerken, heeft een absurd reisschema, leidt meerdere kunstwerkplaatsen en is net benoemd tot Rijksbouwmeester. De tentoonstelling laat met tientallen schetsen, tekeningen, boeken en foto's de belevingswereld en e nergie van Cuypers zien.