Provincie Antwerpen


Kamp C opent eerste demonstratiewoning, Casana!

zaterdag 22 september - 11 uur - Westerlo


----------

De eerste demonstratiewoning van Kamp C zal officieel geopend worden op zaterdag 22 september om 11 uur door gedeputeerde Ludo Helsen. De pers en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan de totstandkoming worden hierop van harte uitgenodigd. U kan een kijkje nemen in Casana en van 13 tot 18 uur genieten van een housewarming met barbeque, drankjes, fijne muziek, een originele fotowand en een leuk geschenk voor iedere bezoeker. Wel graag vooraf bevestigen (zie onder).

Casana is een laag energie woning, gebouwd volgens bio-ecologische principes: de woning is opgetrokken uit gezonde en ecologisch verantwoorde materialen, springt verstandig om met water en is zuinig met energie. Zo beantwoordt Casana aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen. De benaming is afkomstig uit het Latijn waar 'casa' staat voor woning en 'sana' voor gezond.

Casana is een vrijstaande ééngezinswoning waarin Kamp C duurzame technieken en materialen heeft toegepast die ook voor doorsnee gezinnen haalbaar en betaalbaar zijn. De constructie is een combinatie van houtskeletbouw en strobalen, afgewerkt met leempleister en houten planken. Het geheel oogt modern en tijdloos en geeft een kwaliteitsvolle beleving van duurzaam bouwen.

De binnenafwerking is eveneens ecologisch en duurzaam, evenals de tuininrichting die naadloos op de woning aansluit met een wintertuin en terrassen. Een hoge isolatiegraad wordt gehaald door de strobalen en de papier-cellulose isolatie. Een pelletketel - de nieuwste trend op het vlak van ecologisch verwarmen- zorgt voor verwarming en warm water wordt via een zonneboiler geleverd. Hoog rendementsglas, ecologische verven, recuperatie van regenwater, energiezuinige verlichting, heel het handboek duurzaam bouwen is er toegepast.

Casana biedt aldus een boel verrassingen en die mag iedere bouwheer zelf komen ontdekken. Ieder bezoeker kan bovendien zijn eigen ecologische woon voetafdruk bepalen én gepersonaliseerde tips meekrijgen om meer duurzaam te wonen of te bouwen. Daartoe staan in de woning aanraakschermen waarop bezoekers vragen over hun eigen woonsituatie kunnen beantwoorden. Via email krijgen de bezoekers de tips thuis in hun mailbox, of men kan ze ter plekke laten afdrukken.

De demonstratiewoning vervolledigt het traject van het provinciebestuur Antwerpen op Kamp C om duurzaam bouwen te promoten en bij het brede publiek bekend te maken. Met de opening van de demonstratiewoning is voor bezoekers duurzaam bouwen echt tastbaar geworden en staat Kamp C absoluut aan de Europese top wat betreft publieke domeinen die duurzaam bouwen promoten. Het echte huis van de toekomst staat vanaf 22 september te bezoeken in Westerlo. Kom dus zeker eens langs!

Kamp C opent Casana ook voor het grote publiek en dit op 25-26-27 september van 14 tot 20 uur. De toegang is gratis! Voor iedere bezoeker is er een kleine attentie voorzien! Van 1 oktober tot 15 december is Casana dagelijks te bezoeken van 10 tot 16 uur. In 2008 opent de woning terug op 1 februari.

Praktische info
wanneer:
zaterdag 22 september
officiële opening om 11 uur
housewarming voor genodigden van 13 tot 18 uur
waar:
Kamp C, Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Britselaan 20, 2260 Westerlo

Perscontact:
Liesbeth Mertens, 014 27 96 65

Digitale foto's via FTP:
Foto's voor persberichten kan u vanaf nu downloaden via onze ftp server, onder de map Kamp C. Er staan reeds enkele foto's van onze demonstratiewoning op de server. Zoals bij iedere opening zijn er heel wat 'last-minute' activiteiten. De inrichting en tuinaanleg gebeuren na 3 september. De fotomap wordt dan ook telkens aangevuld. Werkwijze voor pers: surf naar