Gemeente Amsterdam



Uitnodiging
Aan de redacties en correspondenten

Datum 18 september 2007
Kenmerk 63

Marijke Vos, Tjeerd Herrema en Huub Stapel openen eerste Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs van Nederland

Geachte mevrouw, meneer,

Onder het motto Racen naar de Toekomst vindt op zaterdag 22 september de allereerste Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs plaats op het Zeeburgereiland. Van 10.00 tot 18.00 uur kunnen Amsterdammers daar geïnspireerd raken door en geïnformeerd worden over allerlei vormen van schone mobiliteit. De nadruk ligt op schone en zuinige auto's en verantwoord autogebruik. De Schone en Zuinige mobiliteitsbeurs wordt om 10.45 uur op een bijzondere manier geopend door een elektrische Race naar de Toekomst tussen presentator Huub Stapel en wethouder Tjeerd Herrema. Wethouder Marijke Vos geeft het startschot voor deze race.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Datum: zaterdag 22 september 2007 Plaats: Zeeburgereiland, IJdijk 9 Tijd: 10.45 uur

Waarom een Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs? De lucht in Amsterdam is niet schoon genoeg. Met name fijn stof (vooral uitgestoten door het verkeer) is zeer schadelijk voor de gezondheid. De gemeente Amsterdam neemt een hele reeks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarbij is de inzet van bedrijven én bewoners onmisbaar. De Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs wil Amsterdammers stimuleren om zuiniger en verstandiger met hun mobiliteit om te gaan. Ook de techniek staat niet stil. Autoproducenten maken steeds meer gebruik van schonere en innovatieve technologie.

Wat is er te doen op de Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs? · Op het terrein is een tentoonstelling met ondermeer De Top Tien van schone en zuinige auto's (samengesteld door ANWB, Wereld Natuur Fonds en Stichting Natuur en Milieu) en de Auto van de Toekomst (TU Delft, Stichting Natuur en Milieu). Dit biedt een goed overzicht van de schone en zuinige voertuigen die nu al op de markt verkrijgbaar zijn en de mogelijke voertuigen van de toekomst. Bezoekers kunnen proefritten maken in de nieuwste energiezuinige auto's, en op de schone scooters, elektrische fietsen en segways. · ANWB-instructeurs geven verkorte cursussen in Het Nieuwe Rijden. Dit kan men ook oefenen in rijsimulatoren.

· Waterstof-kart races. Voor het eerst in Amsterdam geeft Formula Zero demonstratie races in de waterstof kart.
· Gratis service Band op spanning ! Ook van invloed op zuiniger rijden. · Een informatiemarkt en discussie: Gideon Levy (bekend van het tv-programma De wereld draait door) gaat op het podium in de centrale tent in gesprek met diverse sprekers over de maatregelen van de gemeente voor schonere lucht, de effecten van luchtkwaliteit op de gezondheid van Amsterdammers, innovatieve ontwikkelingen en zuinig rijden
· Open podium: op de beurs presenteren Amsterdammers hun originele, creatieve ideeën voor schoner vervoer. Tevens lancering van prijsvraag voor schonere mobiliteit in Amsterdam.
· Verder veel activiteiten voor kinderen: springkussen, speurtocht en BMX crossfietsen.

Week van de Vooruitgang: ook landelijk en internationaal aandacht voor gezondere lucht en vervoer
De eerste Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs is tot stand gekomen door de inzet van veel partijen zoals de ANWB, RAI-vereniging, Senter Novem, Band op Spanning en het ROC van Amsterdam. De beurs is onderdeel van de landelijke Week van de Vooruitgang van 17 t/m 23 september. Deze hele week zijn er overal in Amsterdam activiteiten, met als afsluiting de autoloze dag op zondag 23 september.

Het Nieuwe Rijden maakt onderdeel uit van een Europese Ecodriving campagne die deze week start. Meer informatie over dit Europese initiatief www.ecodrive.org.