Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

September 2007

Brabants Afval Team opent poort tijdens unieke Afval- en Recyclingdag

Wie nu eindelijk eens wil weten wat zich achter de poorten van afvalbedrijven afspeelt, wordt zaterdag 22 september op z'n wenken bediend. In alle provincies van het land openen tal van afval- en recyclingbedrijven die dag hun poorten om het publiek te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het inzamelen, bewerken, composteren, recyclen of verbranden van de miljoenen tonnen afval, die jaarlijks worden opgehaald. Met deze eerste 'Nationale Afval- en Recyclingdag' wil de NVRD de hele Nederlandse afvalsector in het zonnetje zetten.

Bij het Brabants Afval Team, aan de Ceramstraat 6 in Tilburg, zijn bezoekers tijdens de Nationale Afval- en Recyclingdag welkom van 11.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden krijgen die dag een blik in de keuken van het bedrijf. Tijdens het bezoek kunnen ze zelf ervaren wat er allemaal bij komt kijken om het afval in Tilburg en omstreken in te zamelen, de stad schoon te houden, ongedierte te bestrijden en de milieustraat te beheren. Plus alle andere activiteiten die het BAT uitvoert. dat zijn er waarschijnlijk meer dan u vermoedt! U ziet het allemaal op het terrein van het Brabants Afval Team, waar u rond kunt lopen om verschillende demonstraties te bekijken. Neem de kinderen mee want voor hen van alles te beleven. Zo is er een springkussen en natuurlijk kunnen ze meerijden op één van de wagens! Ook is er gezorgd voor een hapje, een drankje en tal van andere activiteiten. U bent welkom om vrijblijvend binnen te komen lopen! Kijk voor meer informatie op de website van het BAT: www.bat.nl.

Het Brabants Afval Team heeft al meer dan 100 jaar ervaring in afvalinzameling en reiniging. In 1903 begon het bedrijf als onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Eerst als Reiniging en Vervoer en in de jaren '80 als Milieudienst. Gaandeweg groeide het team en de taken van de toenmalige Stadsreiniging Tilburg. Vanaf 1996 is het Brabants Afval Team een intern verzelfstandigde reinigingsorganisatie als onderdeel van de gemeente Tilburg. Het BAT is nog steeds verantwoordelijk voor de uitvoering van de wettelijk verplichte taken van de gemeente Tilburg. Daarnaast voert ze ook steeds meer commerciële activiteiten uit en verleent ze diensten aan regiogemeenten. Het BAT is constant in ontwikkeling. Zo wordt het wagenpark vernieuwd met de meest milieuvriendelijke wagens en gaat het BAT binnenkort van start met de inzameling van kunststof verpakkingen.

100 jaar afval en reinigingsmanagement

De NVRD bestaat dit jaar een eeuw en is daarmee de oudste branchevereniging. Bovendien is de vereniging een kenniscentrum voor gemeenten, bedrijven en organisaties die zich bezighouden met afvalinzameling en verwerking, reiniging van de openbare ruimte, gladheidbestrijding, ongediertebestrijding en rioolbeheer. Het eeuwfeest wordt gevierd met tal van evenementen. Zo wordt van 24 tot en met 27 september in Amsterdam een internationaal afval- en milieucongres gehouden. Met als congresthema 'Challenging the Future' zullen afvalmanagers, afval- en milieuspecialisten en wetenschappers uit de hele wereld er praten over 'waste management, city management and global climate control'. Voor het congres worden ruim duizend bezoekers uit ongeveer zestig landen verwacht. Het programma telt ruim honderd sprekers, waaronder prominente wetenschappers uit diverse landen. De minister van VROM, mevrouw dr. J. Cramer zal het congres openen. Bij de organisatie van dit congres werkt de NVRD nauw samen met het ministerie van VROM, de Nederlandse afvalindustrie en met de International Solid Waste Organisation (ISWA), de wereldwijde vak- en kennisorganisatie op het gebied van afval en milieu. Eerder dit jaar waren er optochten van historisch reinigingsmaterieel in Zwolle, Nijmegen, Dordrecht en Den Bosch. Amsterdam sluit de rij op 22 september.

EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht