Ingezonden persbericht


Leidse vluchtelingen in beeld

De Leidse beeldend kunstenaar Wim Lamboo heeft de afgelopen maanden 40 portretten gemaakt van vluchtelingen die in Leiden wonen. Alle vluchtelingen zijn of waren cliënt van Stichting Vluchtelingenwerk Leiden.

Wim Lamboo heeft de vluchtelingen in Leiden op een documentaire wijze gezicht gegeven. Hij heeft de leefsituatie van Leidse vluchtelingen met en zonder verblijfsvergunning vastgelegd. In hun eigen omgeving, met hun eigen lievelingsattributen, met een stukje eigen cultuur in de Leidse samenleving. In het asielzoekerscentrum, thuis of ergens in Leiden. Gezinnen, kinderen, jongeren en alleenstaanden. Vluchtelingen in wereldstad Leiden uit de hele wereld, van Vietnam tot aan Chili. Vluchtelingen die nog op een vergunning wachten, vluchtelingen die net hun vergunning hebben gekregen op basis van de Pardonregeling en vluchtelingen die al meer dan 20 jaar wonen en werken in onze stad van ontdekkingen. De foto's zijn uitgevoerd in zwart-wit. Indringender en kleurrijker kan haast niet. Vandaar ook dat Vluchtelingenwerk Leiden en "Kleurrijk Leiden" van de gemeente Leiden aan dit project hebben meegewerkt en het graag tentoongesteld willen zien in onze eigen stad. Het tentoonstellen van deze foto's draagt bij aan een volwaardige positie van vluchtelingen in onze stad. Zeker nu is dat actueel. Zeker nu moeten we vluchtelingen een gezicht geven in onze stad van vluchtelingen. Met het Generaal Pardon. Met 25 jaar Vluchtelingenwerk in Leiden.

In de ontvangsthal is op zaterdag 22 september van Stichting Vluchtelingenwerk Leiden,Oude Rijn 44c,te Leiden een selectie van 7 foto's uit deze collectie tentoongesteld. Wij zoeken nog een locatie voor de hele fototentoonstelling van 40 foto's en sponsors voor het uitgeven van een boek vluchtelingen in Leiden Wilt u de hele fototentoonstelling of wilt u eerst meer informatie? Neemt u dan contact op met Wim Lamboo, 071 5144610 , 06 20368374 of per mail: wim.lamboo@xs4all.nl.