Vecozuivel en EKO-Holland betalen hoogste melkprijs


Vecozuivel brengt eigen veehouders onder in melkpool

LEUSDEN, 20070922 -- Vecozuivel, Eko Holland en de veehouders van Vecozuivel hebben 18 september 2007 een overeenkomst gesloten wat hen minimaal tot en met 2012 aan elkaar verbindt. De voordelen zijn legio. Vecozuivel krijgt de beschikking over een aanzienlijke hoeveelheid melk uit de biologische melkpool, Eko Holland krijgt er 10 zeer gedreven veehouders bij en de veehouders krijgen de hoogste melkprijs in Nederland. Kortom een win - win - win situatie.

De woordvoerder van de veehouders, Jaap van Deelen, is zeer tevreden met de nieuwe situatie. Want er wacht hen een warm nest. De oude situatie bij Vecozuivel met 10 veehouders was goed, maar wel een met beperkte mogelijkheden.
Ook krijgen de oud Vecozuivel veehouders nu net als hun 80 nieuwe collega's een zelfde prijs voor hun melk, het hele jaar door. Geen gedoe meer met wintermelk, maar heel het jaar door een en dezelfde hoge prijs.

Bij Eko-Holland zitten nu ruim 80 veehouders en daarmee heeft Eko-Holland 40% van de biologische veehouders onder hun hoede. En dit is sterk groeiend.
Rene Cruijsen en Jan van Hurk van de melkpool zijn hier heel duidelijk over: binnen 5 jaar zit het overgrote deel van de Nederlandse biologische veehouders binnen zijn organisatie. In Engeland is dit al zo. OMSCO in Engeland vertegenwoordigt al de meerderheid in de Engelse markt. Want Eko-Holland heeft geen handicap, welke de grote coöperaties wel hebben. De spagaat welke een coöperatie heeft, doordat er én biologische veehouders én niet biologische veehouders naast elkaar bestaan, heeft Eko-Holland niet. Zij gaan 100% voor Bio.
Ook werkt Cruisen en zijn organisatie aan een plan om een substantiële vergroting te bewerkstelligen van het aantal omschakelaars. Binnenkort komen ze hiermee naar buiten, gezamenlijk met Vecozuivel.

De wens van Vecozuivel om de grootste verwerker te worden van biologische zuivel komt met de bovengenoemde samenwerking in zicht.
Edgar Leblans en Henk Bijl van Vecozuivel verwachten in 2008 al een grote stap in deze richting te kunnen maken. Voor alle commerciële plannen is er ook meer melk nodig. Door het introduceren van moderne verpakkingen en producten als het literpak met schroefdop, de transparantie petflesjes, yoghurt met echt vers fruit had Vecozuivel niet meer genoeg aan het huidige volume. Door deze nieuwe samenwerking kan Vecozuivel doorgroeien naar een volume ergens tussen de 20 en 30 mio liter biologische zuivel. De continuïteit is hiermee verzekerd.

Om de triangel Vecozuivel/Eko-Holland/Veehouders goed neer te zetten is overeengekomen, dat Vecozuivel een melkprijs van rond de 50ct/kg gaat uitbetalen in 2008. Een melkprijs van 47ct/kg is in 2006 berekend door de Universiteit van Wageningen als zijnde de ideale melkprijs.