Description: Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo wordt zaterdag 22 september een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS).

Ministerie van Defensie

ACTUEEL

21-09-2007 15:50

MONUMENT VOORMALIGE TROEPENMACHT IN SURINAME

Overdracht van het vaandel van de TRIS door de vaandeldrager van de eenheid aan de laatste commandant, kolonel M.G. Woerlee, alvorens deze het aan het Legermuseum overdraagt - Archieffoto: NIMH

Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo wordt zaterdag 22 september een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS).

Oud-gouverneur en tevens eerste president van Suriname de heer Ferrier onthult het monument samen met de laatste commandant van de TRIS, brigade-generaal b.d. Woerlee.

Het monument is een initiatief van een aantal oud-militairen van de TRIS. Met het gedenkteken worden de militairen herdacht die tijdens hun dienstuitvoering in Suriname zijn omgekomen. Daarnaast is het monument een ereteken voor alle militairen die hun dienst verrichtten in de voormalige Nederlandse kolonie. De TRIS, 1100 man sterk was vanaf 1957 het onderdeel van de Koninklijke Landmacht dat belast was met de verdediging van Suriname. Met het uitroepen van de onafhankelijkheid van het land op 25 november 1975, werd de troepenmacht opgeheven. De nieuwe Surinaamse Krijgsmacht nam het materieel en de gebouwen over.

De tradities van de TRIS werden overgenomen door het Regiment Infanterie Oranje Gelderland, die de Generaal Spoorkazerne als thuisbasis heeft. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm, de ambassadrice van Suriname en de burgemeester van Ermelo wonen de onthulling bij.