Ingezonden persbericht


Persbericht van Anti-fascistische Aktie/AFA-Nederland

Zaterdag 22 september 2007

Nationalistische Volks Beweging van alle kanten onder vuur

Vandaag stond een demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks-Beweging (NVB) in Amsterdam gepland. De demonstratie was amper begonnen toen een groep lokale voetbalsupporters de nazi-demonstratie beeindigde. Terecht waren de supporters er niet van gediend dat de rechtsextremisten hun straten kwamen ontsieren. Hierbij zouden een drietal NVB'ers gewond zijn geraakt. Burgemeester Cohen vaardigde meteen een noodverordening uit en verbood de demonstratie. Onder politiebegeleiding werden de nazi's naar buiten de stad begeleid. De manifestatie van Comite NVB, waar ook AFA bij is betrokken, verliep zonder incidenten. Naast anti-fascisten uit de rest van het land waren er ook veel inwoners van Amsterdan en stadsdeel de Baarsjes aanwezig.

De NVB werd opgericht in maart 2006. Haar naam, slogan en logo zijn rechtstreeks ontleend aan de NSB. Het actieve kader van de NVB bestaat voor een belangrijk deel uit voormalig leden van de in 1998 verboden CP'86. Daarnaast onderhoudt de NVB zeer nauwe banden met de Dietse Kameraden en Blood & Honour. Kopstukken van beide organisaties zijn veroordeeld voor tal van racistische mishandelingen. Blood & Honour is een internationaal netwerk van neo-nazi's. In Spanje en Duitsland is deze organisatie inmiddels verboden.

In Nederland fungeert Blood & Honour regelmatig als ordedienst voor de NVB. Bijvoorbeeld bij een zaalbijeenkomst in Uitgeest eerder dit jaar. Een groep van NVB'ers en Blood & Honour-leden viel gezamenlijk een manifestatie van anti-fascisten aan. Met ploertendoders, boksbeugels, flessen en stukken hout werden de ongewapende anti-fascisten aangevallen. Bij deze aanval werden zo'n 25 neo-nazis gearresteerd.

Dat voetbalsupporters niet gediend zijn van activiteiten van neo-nazi's in hun stad is niet nieuw. Eerder werd ook in Rotterdam een nazi-demonstratie aangevallen en in Doetinchem maakte Graafschap supporters hun onvrede over een nazi-demonstratie kenbaar.

De NVB heeft het niet alleen te voorduren van anti-fascisten en voetbalsupporters. Ook vanuit eigen kring ligt de NVB onder vuur. Nederlandse Volks-Unie leider Constant Kusters verstuurde eerder deze week een persbericht waarin hij fel uithaalt naar de NVB. In een vermakelijk ideologische discussie verweet Kusters de NVB dat zij zich teveel op de islam richt, terwijl in de ogen van de NVU de Joden op dit moment een grotere bedreiging vormen voor de Nederlandse samenleving.

Als AFA kijken wij terug op een succesvolle dag. We zijn tevreden over de opkomst en het verloop van de NVB-Nee manifestatie. Ook het verbod van de NVB-demonstratie kan op onze instemming rekenen. Verder zijn wij blij dat de NVB zichzelf steeds verder isoleert getuige de ideologische ruzie's die zij heeft met de eveneens nazistische NVU.

--