Gemeente Amsterdam


Zondag 23 september autovrije dag: `Gezond bewegen in een schone stad'

Op zondag 23 september moet Amsterdam grotendeels autovrij zijn. Het thema van de autovrije dag is: `Gezond bewegen in een schone stad'. De gemeente Amsterdam wil op deze dag het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren en het gebruik van de Park & Ride voorzieningen in de stad bevorderen. De centrale stad en de stadsdelen investeren gezamenlijk ruim 500.000 om de autovrije dag tot een succes te maken. Evenementen en goede ideeën kunnen tot 1 juli worden aangemeld via www.autovrijedag.amsterdam.nl.

Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer en Vervoer: "Wij hechten grote waarde aan een gezonde en leefbare stad. Milieu en luchtkwaliteit zijn dan ook speerpunten in ons programakkoord. Met de autovrije dag willen we Amsterdammers én bezoekers van onze stad laten zien dat je zonder auto ook snel en goed naar en door de stad kunt reizen. Het is de bedoeling dat het vooral een dag van de Amsterdammers wordt." Dirk de Jager, portefeuillehouder Milieu van het stadsdeel Westerpark, namens de deelnemende stadsdelen: "Het moet meer worden dan een dag zonder auto's in de stad. De dag zou een statement kunnen worden voor een stad met schone lucht en goede bereikbaarheid. Een duurzame topstad!" Zowel Herrema als De Jager roepen Amsterdammers op om op de autovrije dag hun auto te laten staan en met goede ideeën te komen.

Evenementen
Op de autovrije zondag wordt traditiegetrouw de Dam tot Damloop gehouden. Verder zullen er onder andere een Amsterdams Straatvoetbaltoernooi en een zonnebloemgroeiwedstrijd voor basisscholieren worden georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse fietsroutes door de stad, zoals de Kunstfietsroute. Evenementen kunnen nog tot 1 juli worden aangemeld via www.autovrijedag.amsterdam.nl. Amsterdam sluit zich met de autovrije dag aan bij het landelijke initiatief van Milieudefensie `De week van de vooruitgang' en de European Mobility Week, die lopen van zondag 16 t/m zaterdag 22 september.

Autovrij gebied
Het autovrije gebied bevindt zich binnen de ring A10, met uitzondering van de stadsdelen Amsterdam-Noord en Zeeburg. Verkeer kan tussen 09.00 en 17.00 uur vanaf de ring A10 de stad niet in, maar wel uit. Het gebied wordt vrijgegeven voor particulieren om evenementen en activiteiten te organiseren. Belangrijke doorgaande routes in de stad houdt de gemeente vrij voor nood- en hulpdiensten. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

14 februari 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 028 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

De raadscommissie bespreekt de plannen voor de autovrije dag op 7 maart.

Pb-28