NCRV

Het Derde Testament

Nieuw levensbeschouwelijk NCRV-programma

Zondag 23 september
19.50 uur, Nederland 2

Het Derde Testament is de titel van het nieuwe levensbeschouwelijke NCRV-programma dat vanaf zondag 23 september op televisie te zien is. De serie telt negen afleveringen.

Het is een wekelijks reportage-programma dat laat zien hoe mensen anno 2007 bezig zijn met zingeving en geloof. Tweeduizend jaar na de vorming van de Bijbel met zân Eerste en Tweede Testament onderzoekt de NCRV hoe een Derde Testament er nu uit zou zien. Wat hebben mensen God te vertellen en wat zou God de mensheid te zeggen hebben? Het programma heeft niet de pretentie een tweede Bijbel samen te stellen. Wel biedt Het Derde Testament een platform voor het toenemend aantal mensen dat inspiratie vindt in geloof en zingeving.

In Het Derde Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw Testament. In de vorm van een verrassend initiatief, een inspirerende gedachte, een lied of een aanklacht. Net als het Oude en het Nieuwe Testament biedt Het Derde Testament ruimte aan tegendraadse geluiden, kritische vragen en uitingen van onmacht.

In het nieuwe levensbeschouwelijke NCRV-programma worden mensen geportretteerd die een bijdrage hebben voor het Derde Testament. Bekende en onbekende Nederlanders, en ook buitenlanders, komen met hun initiatief of grootse visie aan bod. En dat varieert van de soulzanger Solomon Burke, die vindt dat de wereld meer liefde nodig heeft, tot de âbiechtkapperâ - waar je je levensverhaal kwijt kunt terwijl je geknipt wordt -, die mensen oproept meer aandacht voor elkaar te hebben.

Alle initiatieven, aanklachten, liederen, inspirerende gedachtes en wat dies meer zij, worden verzameld op de bij het programma horende website. Op die site kunnen mensen natuurlijk ook zelf meewerken aan de vorming van het nieuwe Testament. De internet-bijdragen zijn deels ook weer in het tv-programma terug te zien.