Gemeente AmsterdamAutovrije dag populair onder Amsterdammers

19 juni 2007
-
STefan Rutte

82% van de Amsterdammers is voorstander van de autovrije dag op zondag 23 september. Dit blijkt uit onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) in opdracht van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer. De autovrije dag sluit de `Week van de Vooruitgang' af en heeft als thema: `Gezond bewegen in een schone stad'.De autovrije dag mag op steun rekenen van onder meer de Fietsersbond en Amsterdam RAI. Er staan ondertussen ongeveer zeventig initiatieven op het programma.

Tjeerd Herrema: "Het is de bedoeling dat de autovrije dag vooral een dag van de Amsterdammers wordt. Ik vind het een belangrijk signaal dat zoveel mensen enthousiast zijn over de autovrije dag. Ik hoop dat deze dag er voor zorgt dat mensen weer even gaan stilstaan bij ons autogebruik. We willen allemaal een gezonde en bereikbare stad. Op de autovrije dag kunnen mensen zien dat je zonder auto ook snel en goed door de stad kunt reizen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van Park + Ride."

Onderzoekscijfers
In antwoord op de vraag `Wat vindt u van de autovrije zondag op 23 september aanstaande?' vindt 61% van de Amsterdammers het een goed idee, 21% zegt één dag te weinig te vinden en 18% vindt het alleen maar lastig. Een verslag van het onderzoek is te downloaden op www.autovrijedag.amsterdam.nl.

Programma
Er zijn ongeveer zeventig initiatieven gemeld. Die bestaan onder andere uit een zeepkistenrace, levend sjoelen, een hockeywedstrijd, panna-knock-out, een recordpoging straatkrijttekenen voor het Guinness Book of Records, audities voor het Amsterdam Admirals Dance Team, skelterraces, capoeira op straat, een beddenrace, Sunday Afternoon Skate, een straatfestival op de Overtoom, street games festival Come Out & Play en diverse milieumarkten, buurtlunches en fietsroutes. Daarnaast is traditiegetrouw de Dam-tot-Damloop. Het totaalprogramma is te vinden op www.autovrijedag.amsterdam.nl.

Organisatoren konden tot begin deze maand grote evenementen aanmelden en hiervoor subsidie aanvragen. Tot 1 september is het mogelijk nog kleinschalige buurtactiviteiten met een maximum van 100 bezoekers aan te melden. Initiatieven die voor 1 augustus worden aangemeld en opgenomen worden in het programma komen nog op de officiële evenementenplattegrond.

Autovrij gebied
Het autovrije gebied bevindt zich binnen de ring A10, met uitzondering van het stadsdeel Zeeburg. Verkeer kan tussen 09.00 en 17.00 uur vanaf de ring A10 de stad niet in, maar wel uit. Belangrijke doorgaande routes in de stad houdt de gemeente vrij voor nood- en hulpdiensten. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden.

Pb-108