NCRV

Felderhof ontmoet

Lulu Wang en Geert Jan Jansen te gast in Felderhof ontmoet

Zondag 23 september 2007

21.10 uur, Nederland 2

Rik Felderhof bezoekt in NCRVâs Felderhof ontmoet succesvolle Nederlanders in binnen- en buitenland. Vandaag ontmoet Rik schrijfster Lulu Wang in Oosterse sferen en brengt hij een bezoek aan de meestervervalser Geert Jan Jansen.

Lulu Wang is bekend geworden door haar roman Het lelietheater, waarin zij haar jeugd in China beschrijft. Binnenkort verschijnt haar boek Heldere maan. Rik Felderhof wordt door Lulu ingewijd in een aantal Chinese rituelen en praat met haar over haar nieuwe boek. Over liefde zegt ze: âDe enige liefde die mooi is, is de onbereikbare liefde.â Tolerantie heeft ze hoog in het vaandel staan. âWij moeten elkaar als mensen met rust laten en niet proberen elkaar gedragspatroon op te leggen. Dat maakt het leven veel spannender,â zegt ze hierover.

In het Kasteel Beverweerd zetelt meestervervalser Geert Jan Jansen. Hij staat bekend om het schilderen in de stijl van veel grote schilders, zoals Appel, Matisse, Picasso en Klimt. Tientallen vervalsingen zijn in dit kasteel te bezichtigen. Ooit werd Geert Jan Jansen gearresteerd door Interpol en zat een half jaar vast. Uiteindelijk moest men hem vrij laten wegens gebrek aan bewijs en kon hij opnieuw zijn doeken en penselen ter hand nemen om op minutieuze wijze grote meesters na te schilderen. Toch wringt de term âmeestervervalserâ hem: âIk ga liever de geschiedenisboeken is als Geert Jan Jansen de schilder dan de vervalser.â