Ingezonden persbericht


charset="iso-8859-1"

PERSBERICHT

Nemo vereniging van vrije wandelaars organiseert:
ZONDAG 23 SEPTEMBER 2007
AMSTERDAM WALKABOUT
OP DE DAM

OPENING AMSTERDAMS HOOFDNET WANDELEN
door de wethouders Marijke Vos (Centrale Stad) en Wil Codrington (Stadsdeel Centrum), en de Poolse burgemeester
Wojciech Poczynek.

WANDELTHEATER
OVER "DE DROOMTIJD VAN AMSTERDAM"
Als programma-onderdeel van "Amsterdam Autovrij" en de "Groene Maand" presenteert Nemo vereniging van vrije wandelaars op 23 september op de Dam het Wandeltheater met "De Nieuwe Gijsbrecht" en de "Droomwandeling" naar de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam.
Aanleiding is de opening van het Amsterdams Hoofdnet Wandelen, een initiatief van Nemo om het wandelen in Amsterdam op de kaart te zetten. Juist op de Dam, als centrum, knooppunt en startpunt van alle wandelroutes in en rond de stad.

In Amsterdam hebben auto's, fietsen en planten een hoofdnet en dure voorzieningen, maar wandelaars zijn meestal de dupe. Nemo verbindt historische en groene wandelroutes van de stad (dijken, groene scheggen, parken, oevers, tuinparken, binnentuinen) tot een aantrekkelijk wandelnetwerk. In een plan voor de realisatie van dit netwerk pleit Nemo voor meer wandelvoorzieningen en het oplossen van knelpunten. De wethouders Marijke Vos en Wil Codrington, en de Poolse burgemeester Wojchiech Poczynek zetten op 23 september op de Dam letterlijk de eerste stap met de onthulling van de eerste 'Amsterdamse Wandelwegwijzer' en de onthulling van de 'Amsterdamse wandelaar' (Wandelnaatje) op de plaats van Naatje (ooit een monument voor de Nederlandse volksgeest; in de volksmond Naatje)!

PROGRAMMA


* DE NIEUWE GIJSBRECHT
MIDDELEEUWS STRAATHEATER UIT KOPANIEC (POLEN)
12.00 en 14.00 UUR - Dam - voor het Paleis
Theatergroep Cornu Cervi uit Polen speelt op de Dam de eindeloze ontstaansgeschiedenis van Amsterdam in verleden, heden en toekomst, gebaseerd op de legende van Vondels 'Gysbreght van Aemstel'; de oermythe van de stad over de ondergang van het vrije Amsterdam in 1296, waarna Gijsbrecht naar Polen vlucht. In 2007 komt de 'Nieuwe Gijsbrecht' terug uit Polen en verovert Amsterdam!


* DROOMWANDELING
WANDELING NAAR DE DROOMTIJD VAN AMSTERDAM:
Start 11.00 uur Haarlemmerpoort en/of 15 uur Dam
Wandelen met Adele de Vuurvrouw naar mythische plaatsen in de stad waar het vrije Amsterdam ooit ontstond en nog steeds ontstaat, vanaf de Staatsliedenbuurt, Jordaan via de Dam (theater), Nieuwmarkt naar het Oosterpark.


* OPENING AMSTERDAMS HOOFDNET WANDELEN
Marijke Vos, wethouder Centrale Stad
Wil Codrington, wethouder Stadsdeel Centrum
Wojciech Poczynek, burgemeester van Stara Kamienica (Polen) openen het Amsterdams Hoofdnet Wandelen
op de Dam, 13.30 uur
Ze onthullen de eerste Amsterdamse wandelwegwijzer en de Amsterdamse Wandelaar 'Wandelnaatje'.

Meer informatie; zie bijlage

Nemo
vereniging van vrije wandelaars
Westerpark 2
1013 RR Amsterdam
tel. 020-6817013
www.struinen.nl
nemo@pz.nl

Nemoland Polen
www.nemoland.nl
polen@pz.nl

(Peter Spruijt, Mathilde Andriessen, Vincent Rottier)