Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam/Zaandam, 12 september 2007

Top trio bij 23e Dam tot Damloop


- Tadesse, Maase en Kibet aan de start -

Organisator Le Champion is er in geslaagd een absoluut top trio aan de start te krijgen bij de 23ste editie van de Dam tot Damloop. Zondag 23 september zijn regerend wereldkampioen halve marathon en cross country Zersenay Tadesse, Nederlands beste lange afstandloper aller tijden Kamiel Maase en Hilda Kibet bij de vrouwen de grote smaakmakers van het lopers legioen. Maar liefst 35.000 deelnemers zullen vanuit het centrum van Amsterdam 10 Engelse Mijl afleggen naar het centrum van Zaandam, waarmee de Dam tot Damloop wederom 5.000 atleten meer aan de start zal begroeten dan vorig jaar.

De 25-jarige Tadesse uit Eritrea mag zichzelf rekenen tot een van 's werelds beste lange afstandslopers. Als eerste Eritreër won hij in 2004 een Olympische medaille op de 10.000 meter in Athene. Deze prestatie is des te opmerkelijker, omdat Tadesse ten tijde van die Olympische Spelen pas anderhalf jaar actief was in de atletieksport. Indrukwekkend was tevens zijn wereldtitel bij de meest recente WK halve marathon in het Hongaarse Debrecen. Misschien wel zijn grootste prestatie tot nu toe leverde Tadesse echter op de WK cross country 2007 in de Keniaanse havenstad Mombassa. Na een hevig gevecht met vijfvoudig wereldkampioen Kenenisa Bekele trok Tadesse aan het langste eind.

Naast het aantrekken van Tadesse prijst Le Champion zich minstens zo gelukkig met het vastleggen van Kamiel Maase. Nederlands meervoudig recordhouder gaf onlangs in Tilburg in zijn voorbereiding op de ING Amsterdam Marathon, waar hij in oktober een aanval zal doen op zijn Nederlands record, blijk van zijn goede vorm. Met 46.44 zette hij de snelste tijd op de klokken ooit door een Nederlander op de 10 Engelse Mijl gelopen. In Zaandam zal een verdere aanscherping van het Nederlands record zijn streven zijn.

Voor de vrouwenrace is Hilda Kibet aangetrokken, die net als Maase ook zijn opwachting zal maken bij de ING Amsterdam Marathon. De van geboorte Keniaanse Kibet hoopt zeer binnenkort de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen, waarmee de Nederlandse wegatletiek een absolute toploopster rijker wordt. Kibet presteerde dit jaar namelijk zeer sterk met een tijd van 31.26 op de 10 km bij de Safari Groet Uit Schoorl Run. Een tijd die goed is voor de tweede plaats op de wereldranglijst 2007. Ook maakte zij dit jaar indruk door in een spannende strijd voormalig meervoudig wereldkampioene Gete Wami te verslaan bij de Egmond Halve Marathon.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht