Week van de smaak in Museon

13/09/2007 16:39MuseonWeek van de smaak in Museon

Ter gelegenheid van de Week van de Smaak organiseert het Museon in Den Haag in samenwerking met de Hof van Wouw het evenement 'Smmmaak!' op zondag 23 september 2007. Er vinden deze dag diverse activiteiten rond het thema smaak plaats die aansluiten bij de landelijke 'Week van de smaak'. Wat kan de bezoeker verwachten?


- Experimentele eet- en drinkmarkt
Ontdek wat eten lekker maakt op de experimentele eet- en drinkmarkt. Wat je lekker vindt hangt van verschillende zaken af, zoals je genen, zintuigen en natuurlijk wat je eet. Je neus, ogen en tastzin spelen een belangrijke rol. Het aantal smaakpapillen op je tong bepaalt hoe goed je kunt proeven. Ontdek of je een superproever bent! Voor wie? Voor iedereen.
Hoe laat? Tussen 12.00 en 16.00 uur.
Kosten: Gratis op vertoon van Museon entreebewijs.


- Proeverij voor kinderen
Ben je een grote lekkerbek? Kom dan zelf koken en proeven! Leer het verschil tussen bitter, zuur, zout of zoet. Je ontdekt dat iets vanzelfsprekends als proeven eigenlijk heel bijzonder is! Voor wie? Vanaf 8 jaar.
Hoe laat? Om 13.00 en 15.00 uur.
Reserveren noodzakelijk via Leonie de Jong, tel. 070-3381423 Kosten: 3 euro 50.


- Vreemd Sma(a)kje!
Improvisatietheatervoorstelling door theatergroep Mar?.
Kokkietje en Kokkinnetje zijn 2 vreemde koks. Zij houden niet meer van de hutspot met zuurstokkenmelange of van aardappelen gegratineerd met spekkies. Het is tijd voor iets anders! Met hun potten en pannen gaan ze op zoek naar nog niet ontdekte landen met nieuwe culturen, onbekende streekproducten en bijzondere eetgewoonten. Help deze koks verrassende menu's samen te stellen, bijzondere smaken te vinden en nieuwe ingrediënten te ontdekken! Voor wie? Vanaf 4 jaar.
Hoe laat? Om 13.00, 14.00 en 15.30 uur.


- Jouw smaak, mijn smaak
Smaken verschillen. Hoe komt dat? Dit kom je te weten tijdens de smaakrondleiding door de vaste expositie 'Jouw wereld, mijn wereld'. Je ontdekt wat smaak is, wat bijvoorbeeld mensen in de prehistorie aten en wat de Romeinen smaakvol vonden. Voor wie? Vanaf 7 jaar.
Hoe laat? 12.30, 13.30 en 15.00 uur.
Kosten: Gratis op vertoon van Museon entreebewijs.

Week van de smaak
In de week van 24 tot en met 30 september wordt de Week van de Smaak georganiseerd in Nederland. De Week van de Smaak is opgezet om zoveel mogelijk mensen in Nederland kennis te laten maken mét, en te laten genieten vàn heerlijke authentieke producten en smaken. Overal in het land worden evenementen gehouden om aandacht te vragen voor smaak. Zie ook www.weekvandesmaak.nl Samenwerking met de Hof van Wouw
De Hof is 360 jaar oud en is in het bezit van een oude moestuin. Vanaf 2000 is men bezig de moestuin te herstellen in oorspronkelijke staat. Recent is met medewerking van vrijwilligers begonnen met het opnieuw aanbrengen van een groente- en kruidentuin. Niet alleen bekende soorten zijn geplant maar ook de 'vergeten' soorten zoals de aardpeer, de koolraap en de snijbiet. Activiteiten in de Hof van Wouw:

- Smaaklessen met het Museon
Leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs de basisschool volgen lessen die ten doel hebben de leerlingen bewust te maken van de functie van smaak en ze aan te zetten tot nadenken over de relatie tussen gezond voedsel en smaak. De leerlingen krijgen allereerst een stukje theorie en daarna gaan zij óf proefjes doen met smaak óf krijgen zij een rondleiding met speurtocht door de tuin.
- Zondag 23 september
'Smmmaak!' in het Museon met diverse activiteiten rond dit thema. Zie eerder in dit bericht.


- Maandag 24 t/m vrijdag 28 september
Met smaaklessen voor basisschoolleerlingen i.s.m. het Museon. Deze lessen zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van Fonds 1818.


- Donderdag 27 en vrijdag 28 september
'Biologische Afternoon Tea' tussen 14.30 - 16.30 uur in de tuinkamer van de Hof van Wouw. Een proeverij van biologische theeën, koekjes en cakes, hartige hapjes, etc. En een bezichtiging van de Tuin der Hesperiden onder leiding van een gids. Reserveren via hofvanwouw.nl of 06-15270227


- Donderdag 27 en vrijdag 28 september
In de tuinkamer van de Hof van Wouw kan vanaf 19.00 uur een 'Exclusief en Authentiek Vorkjesgerechten Menu' worden gegeten met heerlijke authentieke seizoensproducten van weleer. Daarnaast worden ook biologische wijnen en vruchtensappen geserveerd. Reserveren via hofvanwouw.nl, waar ook het menu vermeld staat, of via 06-15270227


- Zaterdag 29 september
In de Tuin der Hesperiden wordt tussen 12.00 - 17.00 uur een biologische streekmarkt georganiseerd. Ontdek de smaak van de 17e eeuw. Via kleine proeverijtjes kan kennis worden gemaakt met diverse streekgebonden en ambachtelijke producten uit die tijd. Entree 3 Euro, reserveren niet nodig.

Adres en bereikbaarheid
De Tuin der Hesperiden ligt aan de Brouwersgracht nr 30, tussen nummer 24 en de rode brievenbus. Bereikbaar vanaf Centraal Station met tramlijn 2, 3 en 6, uitstappen bij halte Brouwersgracht en een aantal bussen met een halte op de Prinsegracht.

Voor meer informatie
Mw. J. Kamerlingh Onnes (regentes), e-mail: info@hofvanwouw.nl of telefonisch 070-3644877/06-23547370. Voor actuele informatie over de Hof van Wouw en de invulling van de hof- en tuindagen zie: www.hofvanwouw.nl

Bezoekersinformatie Museon

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's) Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4 euro / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6 euro / volwassenen: 7 euro 50 / 65+ Pashouders: 6 euro . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk. Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen. Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

http://www.museon.nl