Gemeente AmsterdamDirectie Communicatie
Datum 20 september 2007
Kenmerk 066

Uitnodiging
Aan de redacties en correspondenten

Burgemeester en wethouders openen Autovrije Dag met gezamenlijke fietstocht vanaf de Dam

Geachte mevrouw, mijnheer,

Aanstaande zondag 23 september vindt de Amsterdamse Autovrije Dag plaats: een dag met meer dan 80 evenementen en activiteiten in de stad onder het motto 'Gezond bewegen in een schone stad'. Om 10.00 uur openen de burgemeester en wethouders op de Dam gezamenlijk de dag, door een stuk met de Dam tot Dam Evenementenfietsroute mee te fietsen. Ze bezoeken vervolgens verschillende evenementen (zie bijlage onderaan voor een overzicht). Wethouder Tjeerd Herrema neemt tevens om 14.30 uur de prijs voor beste autovrije dag van Milieudefensie in ontvangst.

U bent van harte welkom om bij de start en de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Start Autovrije Dag: Dam, 10.00 uur
Prijsuitreiking Milieudefensie: steiger Amstelkant Stadhuis, 14.30 uur

Autovrij gebied
Het hele gebied binnen de ring A10, behalve de stadsdelen Zeeburg en Noord, is van 09.00 tot 17.00 afgesloten voor inkomend verkeer. Stadsdeel Noord doet wel mee met de autovrije dag en is net als voorgaande jaren beperkt bereikbaar in verband met activiteiten zoals de Dam tot Damloop. Geuzenveld-Slotermeer organiseert activiteiten op Plein '40-'45. Winkels in het centrum zijn open. De stad blijft goed bereikbaar voor het OV, taxi's en nood- en hulpdiensten. Bovendien kunnen auto's de stad wel uit. De gemeente raadt iedereen af om dan met de auto naar de stad te komen en adviseert gebruik te maken van openbaar vervoer, fiets of alternatief vervoer. Er is gratis P+OV bij alle P+R-locaties en bij een paar speciale parkeerplaatsen op de autovrije dag. 'Autovrij' is het doel, maar het autovrije gebied is niet 100% vrij van auto's. De gemeente waarschuwt iedereen daarom goed op te blijven letten op straat - voetgangers en chauffeurs.

Kijk voor meer informatie over bereikbaarheid op www.autovrijedag.amsterdam.nl of bel met Antwoord: 14020.

Gezonde lucht
De gemeente Amsterdam wil op de autovrije dag het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren en het gebruik van de Park & Ride voorzieningen in de stad bevorderen. De autovrije dag is tevens de feestelijke afsluiting van de landelijke Week van de Vooruitgang, die plaatsvindt van 16 t/m 22 september. De hele week staat in het teken van lopen, fietsen, OV en kritisch autogebruik voor meer gezonde lucht. Zie voor meer informatie www.gezondelucht.amsterdam.nl.

Met vriendelijke groet,
Stefan Rutte,
afdeling Bestuursvoorlichting

Stefan Rutte, BDA, 020 - 5523409 / Cor Vos, DIVV, 020 - 5565165

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --
Bijlage

Dagprogramma College van B&W Autovrije zondag

10.00 uur Symbolische opening van de dag - Dam Voltallig College van B&W Om 10.00 uur op de Dam opent het College van B&W de Dam tot Dam Evenementenfietsroute en fietsen de burgemeester en wethouders een eindje mee.

11.00 uur Opening eerste elektrisch oplaadpunt en start Schoon Vervoer Toer - NDSM-terrein Wethouders Herrema en Vos
Om 11.00 uur zal het eerste elektrisch oplaadpunt worden geopend.

11.04 uur Startschot Dam tot Damloop - Prins Hendrikkade Wethouder Gehrels Geen auto's in de stad, maar wel 35.000 hardlopers. De professionele lopers starten om 11.04 uur. Daarna wordt tot 15.00 uur gestart door de recreanten.

12.00 uur Opening open dag Hollandsche Manege Burgemeester Cohen

12.00 uur Prijsuitreiking grootste zonnebloem - Dak Nemo Wethouder Vos Alle kinderen van Amsterdamse basisscholen hebben 10 zonnebloemzaden gekregen. Het kind dat de grootste bloem heeft gekweekt wint een prijs. De prijsuitreiking vindt tussen 11.00 en 12.00 uur plaats op het dak van NEMO.

12.00 uur Buurtlunch en kinderparadijs - Nieuwmarkt Wethouder Buyne Lekker gratis lunchen bij de Waag terwijl creatieve buurtbewoners voor je optreden.

13.00 uur Opening Amsterdams Hoofdnet Wandelen - Dam Wethouder Vos Middeleeuws straattheater uit Polen, dat uitloopt op een aantal spectaculaire wandelingen.

13.00 uur Freeride Torontobrug Wethouder van Poelgeest Op de autovrije zondag is de Torontobrug (tussen de Stadhouderskade en de Mauritskade) publiek terrein voor skateboarders.

13.30 uur Opening Fietsdebat - De Kring, Leidseplein Wethouder Vos Centraal staat de vraag: Hoe kan het fenomeen fiets bijdragen aan een betere internationale profilering van Amsterdam.

14.30 uur Uitreiking prijs beste autovrije zondag Milieudefensie - steiger Amstelkant Stadhuis Wethouders Vos, Herrema, Van Poelgeest Milieudefensie organiseert een vaartocht op de grachten van Amsterdam.

15.00 uur Kinderfestiviteiten Bosboom Toussaintstraat Wethouder Buyne


---- --