Vereniging Milieudefensie

Gemeente ontvangt prijs voor grootste Autovrije Dag

Pinguïns op ijsschots in Amsterdamse grachten

Amsterdam, 20 september 2007 - Zondag 23 september, tijdens de Amsterdamse Autovrije Dag, ontvangt de Amsterdamse verkeerswethouder Tjeerd Herrema de Autovrije Dag Award van Milieudefensie. Amsterdam ontvangt de prijs voor het feit dat zij de grootste autovrije dag in Nederland organiseert. Van 9.00 tot 17.00 uur is het gehele gebied binnen de A10 (uitgezonderd stadsdelen Noord en Zeeburg) afgesloten voor het autoverkeer.

Na de prijsuitreiking vaart een deel van het college van B&W met een aantal pinguïns op een ijsschots door de grachten. De pinguïns vragen aandacht voor het smelten van de ijskappen en bedanken de Amsterdamse bestuurders voor hun inzet en de inwoners voor het feit dat zij hun auto een dagje laten staan. Het verduurzamen van het mobiliteitsgedrag vraagt de inzet van burgers en een krachtig beleid van lokale bestuurders. Daarvoor is één autovrije dag per jaar niet voldoende, Milieudefensie pleit dan ook voor meerdere autovrije dagen per jaar.

Wat: Uitreiking Autovrije Dag Award van Milieudefensie Wie: Wethouder Tjeerd Herrema, enkele collega's uit het Amsterdams college van B&W, Martijn de Koning Gans (Milieudefensie) en een 10 pinguïns
Waar: Aanlegsteiger Binnen-Amstel, voor de Stopera, Amsterdam Wanneer: Zondag 23 september, overhandiging vindt plaats om 14.30 uur. Na de overhandiging volgt er een tocht op een ijsschots door de grachten met pinguïns van Milieudefensie

Het autoverkeer in Nederland draagt voor 13 procent bij aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland. Daarnaast overlijden volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) in ons land jaarlijks mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.

Met de Autovrije Dag laten gemeenten en bewoners zien dat het verkeersbeleid een stuk schoner en mensvriendelijker kan, door meer ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Bewoners worden ook bewust gemaakt hoe zij hieraan zelf kunnen bijdragen. De dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In deze week worden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen georganiseerd, waaronder Brussel, Londen, Rome, Kopenhagen en Parijs.