Connexxion gaat vanaf zondag Protostreinen inzetten

20/09/2007 11:53Connexxion Nederland NVZondag 23 september aanstaande zal Connexxion twee nieuwe Protostreinen in gebruik nemen op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede Wageningen. Er rijden op dit traject vanaf zondag twee van de vijf nieuwe Protostreinen en nog één NS-trein. De drie andere Protostreinen worden in de weken daarop in gebruik genomen. Daardoor zal de komende weken op een deel van het traject met bussen worden gereden.

Op het lange traject tussen Ede-Wageningen en Amersfoort worden de Protostreinen ingezet. Treinen die alleen het korte deel tussen Amersfoort en Barneveld-Noord rijden worden tijdelijk vervangen door bussen. Verder zal tussen de ochtend- en avondspits van 9.00 tot 15.00 uur doordeweeks tijdelijk één trein door een bus worden vervangen. Dit in verband met een speciale training en opleiding van machinisten voor het bedienen van de nieuwe treinen.

De Protostreinen worden door FTD (Fahrzeugtechnik Dessau) gebouwd. Onder andere door het faillissement van een toeleverancier konden de treinen niet op tijd en volledig gebouwd worden.

Het interieur van de Protostrein wordt bijzonder luxe uitgevoerd en beschikt over een loungeruimte voor jongeren die nog zal worden voorzien van tv-schermen. Daarnaast is er een luxe eerste klas waar reizigers hun laptop kunnen inpluggen. Voor een betere toegankelijkheid heeft de Protos trein uitschuiftreden waarmee de trein ook bijzonder rolstoeltoegankelijk is. Ook zijn de informatieborden in de trein voorzien van brailleschrift.

De Protostrein is de eerste in Nederland die voldoet aan de nieuwe Europese crashnormen.

De treinen zijn uitgevoerd in de kenmerkende blauwe huisstijl van de Valleilijn.