Hardlopers op de bres voor Tibet tijdens de Dam tot Dam Loop

20/09/2007 13:27International Campaign for TibetHardlopers op de bres voor Tibet

Zeventien hardlopers lopen op 23 september tijdens de Dam tot Dam loop in Amsterdam en Zaandam mee voor de 'Race for Tibet' campagne van de International Campaign for Tibet Europe (ICT-E). Deze campagne haakt in bij sportevenementen om het publiek op een positieve manier in te lichten over de situatie in Tibet. De lopers gaan over de finish met de Tibetaanse vlag terwijl een supportersteam klaar staat om hen te huldigen met traditionele Tibetaanse sjaals.

ICT-E roept China op om de schendingen van de mensenrechten te beëindigen en om via directe onderhandelingen met de Dalai Lama een oplossing te vinden voor Tibet. "Nu de hele sportwereld zich richt op de Olympische Spelen in Beijing in 2008 is het belangrijk dat de mensenrechtensituatie in Tibet en China evenredige aandacht krijgt", zegt Tsering Jampa, zelf geboren in Tibet en directeur van ICT Europe in Amsterdam. "Met slechts een jaar te gaan richting de spelen in Beijing in augustus 2008 vragen we de Chinese autoriteiten dringend om een oplossing te vinden voor de problemen via dialoog met de Dalai Lama, en geheel in de geest van de spelen via onderhandelingen een zinvolle vorm van autonomie te verkrijgen voor Tibet".

Tibet werd in 1949 bezet en gaat sindsdien gebukt onder golven van repressieve onderdrukking en beteugeling van de fundamentele vrijheden. Het communistische regime ondermijnt stelselmatig de Tibetaanse identiteit door de vernietiging van Tibet's unieke cultuur, het aan banden leggen van godsdienstvrijheid en door de economische marginalisatie van de Tibetanen in Tibet.

De Dam tot Dam loop is de eerste in een reeks van hardloopwedstrijden waar Tibet supporters, maar ook jonge in Nederland woonachtige Tibetanen meelopen, zoals de Singelloop in Utrecht op 7 oktober en de ING Marathon Amsterdam op 21 oktober. De leden van ICT Europe en andere Tibet supporters lopen niet mee om te winnen maar, in de woorden van Tsering Jampa, om "Uitgesproken steun te betuigen aan Tibet".