Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
20 september 2007

Eerste landelijke Week van de Smaak barst los in Nederland

De eerste landelijke Nederlandse Week van de Smaak komt eraan. Van 24 tot en met 30 september barst het smaakfeest los met activiteiten op meer dan 1500 locaties in het hele land. Alle activiteiten van de Week van de Smaak zijn te vinden op www.weekvandesmaak.nl.

Op zondag 23 september, voordat de Week officieel van start gaat, is er het Grote Week van de Smaak Ontbijt in de Kunsthal Rotterdam, waar Minister Verburg van LNV het eerste Smaakweekgeschenk zal overhandigen. Op deze dag worden ook de eerste Helden van de Smaak gekozen. Dit zal een jaarlijkse verkiezing worden. De Week wordt afgesloten op 30 september in Valkenburg aan de Geul, dat dit jaar de Hoofdstad van de Smaak is.

Doel van de Week
In de Week van de Smaak staat de authentieke smaak centraal. Dat betekent aandacht voor ambachtelijk bereide producten, biologisch, het Nederlands streekproduct, seizoensproducten en bijzondere en vergeten smaken. Een week tegen de smaakvervlakking! Restaurants, cateraars, koks, boeren, scholen, winkels, producenten en supermarkten doen mee in het hele land. Alle deelnemers hebben zich akkoord verklaard met het Smaakhandvest. Educatie
Smaak en genieten staan centraal tijdens de Week van de Smaak, maar de Week heeft ook inhoudelijke diepgang. De acties Adopteer een Kok en Boer zoekt Mond richten zich speciaal op middelbare scholen respectievelijk basisscholen. Verder is de hele Week opgezet om ook volwassenen kennis te laten maken met de bronnen en achtergronden van ons voedsel, en de waarde van seizoensproducten, streekproducten, ambacht, herkomst en biologische landbouw direct te laten ervaren.

Smaakweekgeschenk
Net als de Boekenweek kent ook de Week van de Smaak een speciaal geschenk: het Smaakweekgeschenk. Het boekje '13 maanden smaak' is een prachtig boekje met harde kaft en mooie fotografie. Met zijn seizoenskalender is het een echt bewaarboek. Bij een groot aantal evenementen krijgt u het Smaakweekgeschenk cadeau. De evenementen waar dit het geval is, staan gemarkeerd in de activiteitenkalender.

Voorgeschiedenis
Dit jaar vindt de Week van de Smaak voor het eerst landelijk plaats. In Frankrijk, België en Zwitserland bestaat de Week van de Smaak al langer. In 1994 organiseerde Euro-Toques in Nederland een voorloper van de huidige Week van de Smaak, die vooral gericht was op basisscholen.

Einde persbericht

---

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques, smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Koninklijk Horeca Nederland, Lekker (Dé restaurantgids van Nederland) en delicious., té lekker om te laten liggen.

Meer informatie:
Voor informatie over de Week van de Smaak kunt u bellen met Jasper Vink van Biologica, 030 - 232 04 91 of met René de Bruin van Streekeigen Producten Nederland, telefoon 06-51 28 60 88.