Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 23 september 2007, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Eén dag vasten
Afgelopen maandag deed een aantal niet-moslims één dag mee aan de Ramadan. Zij maakten kennis met de vastenmaand door niet te eten en niet te drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Aanstaande zondag in Nioscoop: Één dag vasten in het teken van wederzijds respect en elkaar goed leren kennen en begrijpen.

Lessen van Tariq Ramadan
Een gesprek met filosoof en arabist Tariq Ramadan over zijn deze week verschenen boek In de voetstappen van de Profeet. Lessen uit het leven van Mohammed. Kunnen de spirituele en ethische wijsheden van de profeet een handleiding zijn in het leven van moslims die in westerse maatschappijen leven?

Onderwerpen De Horizon, 22 september 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Islamles up to date

Basisscholen kunnen sinds kort gebruik maken van de eerste officiële methode voor Islamitisch godsdienstonderwijs in Nederland. De ISBO (Islamitische Scholen Besturen Organisatie) werkte aan een standaard lespakket dat voor alle klassen geschikt is. Dit moet een verbetering vormen ten opzichte van eerdere lessen, die soms meer weg hadden van een preek. In De Horizon een gesprek met onder andere ISBO-directeur Yassin Hartog.

Eerste Ramadan

Twee jaar geleden sprak Miranda (Oumayma) Houtenbos live bij NIO-radio de shahada (geloofsbelijdenis) uit. Dat het niet om een mediastunt ging, blijkt uit het verhaal van Miranda. Ondanks de soms negatieve reacties uit haar omgeving is zij nog even overtuigd als twee jaar geleden. Zaterdag blikt ze terug op haar eerste vastenmaand.

Antwoorden uit de islam

In de ogen van sommigen kan de Koran helpen bij het genezen van mensen. Islamitische genezers gebruiken koranverzen op vele manieren bij het uitdrijven van kwade geesten en ziektes. En dan zijn er nog de koffiedikkijkers en mediums die engelen zeggen te zien. In De Horizon een gesprek met islamkenner Youssef Mellouk over deze toepassingen van het geloof. Is dit toegestaan of niet?