Ingezonden persbericht


Archeoogische Vereniging Limburg
IVN Valkenburg aan de Geul

Archeologische landschapswandeling : wandelen door de tijd

Op zondag 23 september 2007 kan men gratis deelnemen aan een Archeologische Landschapswandeling, die vanaf 10.00 uur s ochtends start bij het station van Valkenburg aan de Geul en hier ook eindigt. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur kan men de gratis routebeschrijving ophalen. De route is ongeveer 10 km lang. Bij het station is een gids aanwezig met een routekaart en verdere informatie.

Vanaf station Valkenburg wandelt men naar het Ravensbosch met zijn bijzondere cultuur- en natuurhistorische waarden. Het is een omgeving waar veel Romeinse gebouwen gelegen hebben. Via het oostelijke hoge deel van dit bos gaan we naar de noordpunt om dan via de westelijke dalzijde zuidwaarts naar het beneden-Geuldal bij Ingendael te gaan. Na het oversteken van de Geul wandelen we via de zuidzijde van het Geuldal naar het centrum van Valkenburg. Langs vuursteenmijnen, de kasteelruïne van de heren van Valkenburg, de Berkelpoort en kasteel Den Halder, terug naar het station.

Op de volgende vier punten langs de route zijn gidsen aanwezig die informatie verschaffen over een bijzonder archeologisch of cultuurhistorisch monument : het Romeinse villaterrein Vogelzang bij het Ravensbos; de prehistorische vuursteenmijnen in de Plenkertstraat; de kasteelruïne bij De Dwingel en tot slot de middeleeuwse Berkelpoort. In de Berkelpoort is een kleine tentoonstelling ingericht met informatie over de stadspoorten en de vestingstad Valkenburg. Iedereen is welkom. De deelname is gratis, zonder vooraanmelding.

De wandeling wordt georganiseerd door de Archeologische Vereniging Limburg (AVL) in samenwerking met IVN Valkenburg, in het kader van de groene maand van de IVN.

Meer informatie verschaft Jean-Pierre de Warrimont van de Archeologische Vereniging Limburg, tel. 043-3645461, en zowel op de site van AVL, http://www.archeologie.net als op de site van het IVN, www.ivn.nl/valkenburg .