Gemeente Rotterdam

Nr. 156
19 september 2007

Burgemeester Opstelten verstevigt relatie St. Petersburg-Rotterdam

Burgemeester Opstelten brengt van zondag 23 tot en met donderdag 27 september een bezoek aan St. Petersburg. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van meer dan 40 personen en wordt daarbij ondersteund door de voorzitter van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) en de vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel. In St. Petersburg spreekt hij ondermeer met Gouverneur Matvienko.

Inzet van het bezoek is het verstevigen van de relatie op het gebied van handel, milieu en cultuur. Het gevarieerde programma van de burgemeester is kenmerkend voor reikwijdte van wederzijdse betrekkingen tussen St. Petersburg en Rotterdam, die sinds 1984 zustersteden van elkaar zijn. De handelsbetrekkingen tussen de beide havens krijgen tijdens het bezoek extra gewicht.

Haven
Tussen Rotterdam en St. Petersburg bestaat intensief goederenverkeer. Het gaat daarbij met name om brandstoffen, metalen, chemische producten en containers. Zo wordt er ruim 30 miljoen ton aan ruwe olie uit de regio rond St. Petersburg via de haven van Rotterdam wereldwijd verscheept. Dit intensieve handelsverkeer is de aanleiding geweest voor het Havenbedrijf om twee jaar geleden een Rotterdam Representative aan te stellen om de belangen op het gebied van transport en logistiek in St. Petersburg beter te kunnen behartigen.

De burgemeester opent NEVA 2007, de belangrijkste beurs voor de maritieme industrie in Rusland. Het Rotterdamse en Nederlandse bedrijfsleven is hier vertegenwoordigd met een omvangrijke delegatie van Holland Marine Equipment. Daarnaast opent Opstelten de nieuwe Antroposhino papieropslag terminal van Interforest Terminal Rotterdam en brengt hij bezoeken aan de koel- en vriesopslag van bedrijf Petrofrigo, dochter van het Nederlandse Nepex BV, en oliemaatschappij Lukoil die via de Rotterdamse haven haar olie wereldwijd distribueert.

De 27 deelnemers tellende logistieke delegatie wordt geleid door Wim van Sluis, voorzitter Rotterdam Port Promotion Council. Zes van de 27 deelnemers vertegenwoordigen Port of Moerdijk onder aanvoering van Udo Uiterwijk, directeur Havenschap Moerdijk.

Milieu en innovatie
De burgemeester spreekt voorts op een door de Milieudienst DCMR georganiseerd symposium dat is gericht op het aandragen van mogelijke oplossingen voor transportgerelateerde milieuproblemen. Deskundigen op het gebied van milieu én transport komen daartoe bij elkaar om de noodzakelijke kennis met elkaar te delen en expertise uit te wisselen.

Nederlands Cultureel Centrum
Op 25 september 2007 wordt het Nederlands Cultureel Centrum in de voormalige Hollandse Kerk aan de Newski Prospekt geopend. Bij die gelegenheid zal de Nederlandse journalist Peter d'Hamecourt zijn boek Russen zien ze vliegen presenteren. In het Cultureel Centrum is tot begin november ook de fototentoonstelling Rotterdam-St. Petersburg 1947-2007 te zien. Het Nederlands Cultureel Centrum is een initiatief van de Stichting Vrienden van St. Petersburg die in 2006 is opgericht. De stichting beheert in de kerk een permanent informatiecentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse culturele organisaties, en wil op een zo breed mogelijk gebied de uitwisseling tussen Nederland en St. Petersburg bevorderen.

Delegatie
De delegatie bestaat uit de volgende bedrijven en deelnemende gemeentelijke diensten: Steinweg Handelsveem, ECT, Havenschap Moerdijk, Hollandse Bank-Unie NV, Hudig Freight Services (Nederland) BV, Kuehne + Nagel NV, Odfjell Terminals (Rotterdam) BV, Overslagbedrijf Moerdijk, P&O Ferrymasters BV, Palletcentrale Groep BV, Havenbedrijf Rotterdam, Rhenus Logistics, Schouten Container Services BV, Shortsea Promotion Centre Holland, Happy Shrimp Farm, Rotterdam Port Promotion Council, Kamer van Koophandel Rotterdam, Chief Marketing Office Rotterdam, Combined Cargo Terminals, DCMR en de gemeente Rotterdam

noot voor de redactie/