NPS/VARA/VPRO

Buitenhof 23 september 2007

zondag 23 september 2007 12:10 Ned 1
maandag 24 september 2007 12:10 Ned 2 (Herhaling)

In de reeks 'Polaristatie in de Polder,' een gesprek met kardinaal Adrianus Simonis. Over de huidige positie van religie in de samenleving en hoe kijkt deze geestelijk leider aan tegen de huidige spanningen in het politieke en publieke debat. Verder een interview met Theodore Dalrymple. Een Britse schrijver die, na de moorden op Fortuyn en Van Gogh, Nederland een interessant land noemde. Het tijdperk der zelfgenoegzaamheid leek voorbij. Vindt hij dat nog steeds? Hoe moeten we omgaan met de onvrede bij grote groepen in ons land. En wat is de remedie? Jos de Beus maakt zijn debuut als columnist. > In de reeks: 'Polarisatie in de Polder:'
In het derde deel van de serie 'Polarisatie in de Polder' is te gast kardinaal Adrianus Simonis. Na 50 jaar als priester en bijna 40 als bisschop, vertrekt Simonis binnenkort als aartsbisschop van Utrecht. Zijn tijd als belangrijkste bestuurder van de katholieke kerk in Nederland werd gekenmerkt door onderlinge verdeeldheid en secularisatie. Uitspraken van de kardinaal over homoseksualiteit leidden in de jaren '80 nog tot een rechtszaak. Wat is de huidige positie van religie in de samenleving en hoe kijkt deze geestelijke leider aan tegen de huidige spanningen in het politieke en publieke debat?

> Theodore Dalrymple
In Buitenhof een interview met de Britse schrijver Theodore Dalrymple, die als psychiater jarenlang in een ziekenhuis en gevangenis in een Engelse achterstandswijk werkte. Hij publiceerde spraakmakende boeken als Leven aan de Onderkant (2004) en Drugs (2006).Nog niet zo lang geleden noemde essayist Theodor Dalrymple voor het eerst in jaren Nederland een interessant land. Nederland was na de moorden op Fortuyn en Van Gogh in een koud bad vol werkelijkheid gesprongen. Het tijdperk der zelfgenoegzaamheid leek voorbij. Vindt hij dat nog steeds? Hoe moeten we omgaan met de onvrede bij grote groepen in ons land. En wat is de remedie?

> Jos de Beus maakt zijn debuut als columnist.

Presentatie: Rob Trip
Eindredactie: Corinne Hegeman

Herhaling maandag a.s. op Nederland 2